• Teplákový deň

          • Milí žiaci,v piatok 26.4.2024 sa bude na našej škole konať tematický piatok s názvom TEPLÁKOVÝ deň. Každý žiak bude mať možnosť prísť v tento deň do školy oblečený v pohodlnom teplákovom oblečení a cítiť sa v škole naozaj ako doma. Vopred ďakujeme za zapojenie sa a tešíme sa na vás.

          • Pytagoriáda - okresné kolo, výsledky

          • V dňoch 9. - 10.04.2023 sa na ZŠ Fándlyho v Pezinku uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády v kategórii P3 - P8. Úspešnými riešiteľmi v kategórii P3 boli Lukáš Kollár a Matej Jadroň, v kategórii P4 Vincent Krajčovič a v kategórií P5 Tomáš Chromík.

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme a tešíme sa z ich úspechu.

            Jana Hrnčiariková

          • „Vypestuj si jahody priamo v triede“ 

          • Sme veľmi radi, že sme sa v rámci Školského programu EÚ zapojili do aktivity, ktorou sme chceli našim žiakom priblížiť pestovateľské práce, radosť z čerstvého ovocia a zároveň sa vzájomne potešiť z úspechov.

            Podmienkou zapojenia sa do súťaže bolo: 

            - BONI FRUCTI nám dodali zadarmo sadenice jahôd, hrantíky, substrát a hnojivo,

            - žiaci si pozreli krátke inštruktážne videá, ako jahody zasadiť a ako sa o ne v triede priebežne starať,

            - s pani učiteľkou Sandtnerovou zasadili sadenice jahôd.

             

            Dúfame, že jahôdky budú robiť radosť a žiaci získali nové skúsenosti.

        • Jarné upratovanie v sobotu 20.4. 2024 spoločne s rodičmi
          • Jarné upratovanie v sobotu 20.4. 2024 spoločne s rodičmi

          • V sobotu 20.4. sme sa stretli spoločne nielen s niektorými našimi žiakmi ale aj s ich rodičmi. Počasie nebolo veľmi prajné, ale to nás nemohlo odradiť od myšlienky, zveľadiť areál školy, či vypratať veci zo školskej pivnice.  A tak sme si vyhrnuli rukávy a pustili sa do zadaných úloh.
          • Biblická olympiáda - diecézne kolo

          • Dňa 16. 4. 2024 sa konalo diecézne kolo biblickej olympiády na Arcibiskupskom úrade v Bratislave. Zúčastnili sa ho Jakub Turenič, Matej Kupkovič a Tomáš Chromík. Naši žiaci získali 2. miesto. Blahoželáme!

            B. Sandtnerová

          • English Week s TalkTalk

          • V školskom roku 2023/2024 sme našim žiakom poskytli možnosť zažiť si týždeň anglickej konverzácie s native speakerom vďaka agnetúre TalkTalk. Pre siedmakov a ôsmakov boli lektormi William Drysdale a Galina Georguieva. Spolu na hodinách navrhovali menu svojich reštaurácií, boli postavami v divadelnej hre alebo si precvičili základné dialógy o sebe a svojich kamarátoch. Deviataci absolvovali tento kurz začiatkom apríla a spolu s Williamom lúštili šifrovaný jazyk tajných agentov, ale zvládli aj prípravu na budúce vzdelanie a zamestnanie, keď si precvičili písanie životopisu v anglickom jazyku a nacvičili rôzne typy komunikácie pri pracovnom pohovore.
            Žiaci boli opäť s kurzmi veľmi spokojní a veríme, že im metódy hravou formou pomohli viac sa osmeliť v rozprávaní v cudzom jazyku. My, ako škola sme dostali spätnú väzbu od lektorov, že komunikačná úroveň našich žiakov je na veľmi dobrej úrovni. Kurzy konverzácie plánujeme uskutočniť aj v budúcom školskom roku,  žiaci sa majú na čo tešiť.

            Mgr. Viera Backová

          • Súťaž - EXPERT GENIALITY

          • Aj v tomto školskom roku sa žiaci  2. stupňa našej školy zapojili do  rôznych vedomostných súťaží.

            V súťaži EXPERT GENIALITY si žiaci 7. - 8.ročníka vyberali  2 témy z 5.: Tajomstvá prírody, Mozgolamy, Svetobežník, Do you speak English, Od Dunaja k Tatrám a deviataci mali  navyše  aj Góly-body -sekundy.  Piataci a šiestaci mali témy už zadané: Ako funguje svetPäť jazykov kultúry. Na vypracovanie úloh mali 60 minút. Hodnotili sa výsledky v rámci vybranej témy, ako aj celkový výsledok z oboch tém/výsledné skóre/.

            Súťažiaci, ktorí sa v niektorej téme vo svojej kategórii umiestnili v prvej štvrtine rebríčka, získali titul EXPERT  (v danej téme) a tí, čo sa umiestnili v prvej štvrtine v celkovom poradí získali titul TOP EXPERT.

            Súťaže sa zúčastnilo 16 žiakov. Dosiahli výborné výsledky a  tí najlepší  získali :

            • titul Experta v 1 téme:  

                           Ema Michalková /6.B/   a   Andrea Hegerová/9.B./

            • titul Experta v 1 téme + TOP EXPERT:

                          Liliana Kleinová/7.B/, Roland Németh/7.B/, Jakub Budoš /7.A/  a  Matej Kupkovič   /9.A/

            Úprimne blahoželáme k týmto vynikajúcim výsledkom.

            Mgr. Viera Fričová

          • Deň narcisov 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

             

             

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

          • Deň do gala...

          • Dnes ste mali možnosť vidieť v uliciach Šenkvíc krásne oblečených žiakov a učiteľov. Takto oblečení boli z jednoduchého dôvodu, na našej škole prebiehal „deň do gala“. Dievčatá sa obliekli do slávnostných a elegantných šiat, chlapci mali saká, kravaty, vesty. S nápadom prišli žiaci deviateho ročníka, ktorí sami uviedli tento deň formou rozhlasového oznamu. Do konca školského roka  budeme mať ešte niekoľko tematických dní, máme sa na čo tešiť.

          • Záchranná akcia našich žiakov - poďakovanie

          • To, že nám nie je ľahostajné, čo sa deje v našej krásnej obci - Šenkvice,  nás o tom presvedčili naši žiaci: Romana Simandlová, Ema Michalcová, Nelka Belková a Damián Böhm Klein. V piatok po škole si všimli podozrivú dvojicu mužov, ktorí prehadzovali niečo psíkovi cez plot rodinného domu. Upozornili majiteľa rodinného domu, aby si skontroloval svoju záhradu. Ten tak spravil a vzal psíka k veterinárovi, kde sa pri vyšetrení zistilo, že zjedol otravu na slimáky. Vďaka včasnej a pohotovej reakcii zachránili naši žiaci psíkovi život.
            Všímajme si viac, čo sa okolo nás deje a pomáhajme si navzájom.

          • Svetový deň vody

          • 22. marca sa na celom svete oslavuje Svetový deň vody. Aj na našej škole sme si tento významný deň pripomenuli. Žiaci prišli oblečení v modrom oblečení, po celý deň sa pila čistá voda a písali sme na hodinách modrým perom. Na prvom stupni mali žiaci pripravené rozličné aktivity, vypĺňali kvíz, kreslili, maľovali ... Na druhom stupni si žiaci mohli v daný deň vybrať, na ktorej hodine sa v rámci predmetu budú rozprávať a viesť diskusiu o vode. Bolo veľmi príjemné znovu vyzdvihnúť dôležitosť vody pre nás, či zamyslieť sa nad tým, ako ju vieme šetriť, či chrániť jej zdroje.

             

            V našej škole máme samých šikovných žiakov, o čom svedčí aj úspešnosť odpovedí v kvíze, do ktorého sa zapojili  žiaci na prvom stupni.
            Úlohou detí bolo napísať aspoň 5 riek, ktoré na Slovensku máme, napísať ako šetria vodou doma, alebo ako sa starajú o to, aby neznečisťovali vodu. Tiež mali nájsť 6 kvapiek vody z papiera, ktoré sa niekde v novej časti školy schovali. Najčastejšie odpovede boli: Dunaj, Váh, Hron, Ipeľ, Kysuca, Hornád. 
            Deti sa v spolupráci s triednymi pani učiteľmi zhostili výzvy, kvíz správne a úspešne vyplnili. Každá trieda dostala za odmenu sladký darček. Je dôležité, aby sme sa s deťmi o vzácnosti vody rozprávali od útleho detstva, aby nebrali vodu ako samozrejmosť, pomáhali ju chrániť a naučili sa ju šetrne využívať.

             

            Kristína Tonhauserová, Vladimíra Ružičková

             

          • ŠKOLSKÝ FLORBALOVÝ SUPERPOHÁR

          • Dňa 21.3.2024  sme sa zúčastnili športového turnaja vo florbale. Turnaj sa organizoval v Modre, na Základnej škole Ľudovíta Štúra. Na turnaji sa zúčastnilo  12 škôl z okresu. Naša škola mala zastúpenie v chlapčenskom družstve. Na turnaji boli školy rozdelené do herných skupín po 3 tímy. V základnej skupine naši žiaci vyhrali obidva zápasy. Počas prvého zápasu chlapci bojovali proti Základnej škole Slovenský Grob. Na začiatku zápasu sa nám podarilo udávať tempo zápasu a loptička bola väčšinou u nás. Po pár výstreloch na bránku sa nám podarilo streliť úvodný gól a udržať víťazné tempo počas celého zápasu. Prvý zápas skončil výhrou v náš prospech 5:1. V druhom zápase chlapci nastúpili proti skúsenejším - Základná škola Budmerice. Zápas bol vyrovnaný na oboch stranách sa striedali protiútoky a pekné šance. Našej strane sa podaril streliť prvý gól a udržať tento stav až do konca zápasu. Postúpili sme do osemfinále z prvého miesta v základnej skupine. V osemfinále nás čakal skúsený favorit turnaja a organizátor Základná škola Ľudovíta Štúra v Modre. Na začiatku sme dostali úvodný gól a chlapci stratili mierne motivcáciu hrať ďalej. Zápas sa potom prelieval z jednej strany na druhú, ale nepodarilo sa nám vyrovnať skóre. Dostali sme ďalšie dva góly a podarilo sa nám len upraviť výsledok na konečných 3:1. Chlapcom ďakujem za účasť a dúfam, že nabrali motiváciu sa zlepšovať a podávať naďalej kvalitné športové výkony.

            Zúčastnení: Samuel Schmidl, Ľubor Krajčír, Matúš Klamo, brankár - Šimon Granec, Gabriel Mikulášik, Samuel Nemčovič, Lukáš Kleštinec, Leo Kohler, Lukáš Jadroň, Jakub Buček.

             

            Mgr. Boris Petrakovič

          • Po stopách Ľudovíta Štúra

          • 21. marca 2024 sme sa s 8.A vybrali na vzdelávacie potulky s názvom: " Po stopách Ľudovíta Štúra". Rozhodli sme sa najskôr navštíviť modranský cintorín, kde sú modranskí velikáni pochovaní. Neskôr sme sa vybrali obzrieť Galériu Ignáca Bizmayera, slávneho modranského keramikára, pochádzajúceho z Košolnej. Obdivovali sme jeho výrobu sošiek a predovšetkým detaily, ktoré boli na soškách zachytené. Postupne sme sa presunuli do Múzea Ľudovíta Štúra v Modre, kde sa začala naša  výprava. Zistili sme, že v 8. ročníku na dejepise, sme sa dozvedeli 3/4 dôležitých faktov, ale predsa len vidieť dobový nábytok, oblečenie, ktoré sa v minulosti nosilo, či niektoré tajné informácie schovávané len pre návštevníkov, sa človek naozaj dozvie len tu. Naše kroky sme smerovali na Kalváriu v Modre.  Odtiaľ sme sa presunuli na medvedí cesnak, vzácnu to jarnú rastlinu. Na druhý deň sme z neho pripravili v škole aj malú ochutnávku. Dohodli sme sa, že informácie z nášho výletu posunieme aj ďalším žiakom, a tak niektorí z nás pripravili  kahoot test. Nech sa páči, vyskúšajte, či by ste vedeli odpovedať na otázky o Štúrovi a Bizmayerovi:

            https://create.kahoot.it/share/8-a-kahoot/0a4ccb95-c6b1-4aad-ba36-f4ad37e8c5b3

             

            Mgr. Jana Hrnčiariková

          • Besedy so spisovateľmi pre žiakov 1.- 4. ročníka, MAREC - mesiac knihy


          •  
            BESEDA SO SPISOVATEĽKOU D. HLAVATOU

            Dňa 19.3.2024 sa uskutočnila v spolupráci s obecnou knižnicou beseda so spisovateľkou Danielou Hlavatou, ktorá deťom 1. a 2. ročníka predstavila svoju tvorbu - pre deti i dospelých.
            Zo svojich titulov spomenula a predstavila napríklad: Spadli z jahody, 10 prípadov detektíva tchora Hektora, Herbárik, Bájky, Popletený drak. Deťom sa beseda veľmi páčila, dôkazom čoho bolo, že spisovateľke kládli množstvo zaujímavých otázok. 

            BESEDA SO SPISOVATEĽOM JÚLIUSOM BELANOM

            Dňa 21.3.2024 prijal pozvanie na besedu spisovateľ Július Belan. Besedy sa zúčastnili žiaci 3. a 4. ročníka. Autor porozprával zaujímavosti zo sveta práce spisovateľov a predstavil svoju tvorbu pre deti, tým, že prečítal zopár úryvkov z kníh. Porozprával o hlavných postavách, ktorými boli chlapci, futbalisti, hokejisti, ale aj snehuliaci. Zaujala nás aj originálna čokoládová spoločenská hra – Čoko battle. Na otázku detí odkiaľ čerpá inšpirácie pre svoje knihy, spisovateľ odpovedal, že si všíma svoje okolie a v ňom nachádza svoje námety.

            Oboch spisovateľov na konci besedy deti odmenili potleskom. 
            Prajeme im ešte veľa ďalších zaujímavých nápadov. 

          • Biblická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 21. 3. 2024 sa konalo okresné kolo biblickej olympiády v Centre voľného času v Modre. Zúčastnili sa ho Jakub Turenič, Matej Kupkovič a Tomáš Chromík. Naši žiaci získali 1. miesto a postupujú do krajského kola, ktoré sa bude konať v Bratislave. Blahoželáme!

            B. Sandtnerová

          • Školské kolo celoslovenskej súťaže Slávik Slovenska 2024

          •             Dňa 21.3. 2024 sa na pôde ZŠ v Šenkviciach konalo školské kolo súťaže Slávik Slovenska 2024. Porota v zložení Mgr. Daniela Januchová, Mgr. Mária Figurová a Mgr. Zuzana Belková ocenila výkony našich spevákov a speváčok nasledovne:

            1. kategória (1.-3.ročník):

            1. miesto: Terézia Baričičová

            2. miesto: Emma Stránska a Diana Mičáková

            3. miesto: Nina Targošová a Darina Deverová

             

            2. kategória (4.-6.ročník)

            1. miesto: Sabína Boďová

            2. miesto: Dorota Boďová

            3. miesto: Diana Somorovská

             

                     Všetkým zúčastneným deťom ďakujeme za krásne súťažné výkony, oceneným blahoželáme a víťazom jednotlivých kategórií želáme veľa úspechov 16.mája 2024 v okresnom kole v Pezinku.

             

             

            Mgr. Daniela Januchová

          • SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU - Ponožková výzva

          • 21. marec je Svetový deň Downovho syndrómu. Od roku 2006 si ho spolu pripomíname prostredníctvom symbolu rozdielnych ponožiek, ktoré sa podobajú na tvar chromozómu.Tento deň by mal slúžiť k lepšiemu pochopeniu života ľudí s Downovým syndrómom. My sme si tento deň  pripomenuli v triedach pomocou veselých ponožiek, ktoré nám vyčarovali úsmev na tvári.

          • Tretiaci spoznávali tajomstvá živočíšnej ríše

          • 15.3.2024 sa tretiaci vybrali s pani učiteľkami a s pánom asistentom na exkurziu do Nitry. Cesta autobusom netrvala veľmi dlho. Všetci obdivovali krásy prebúdzajúcej sa jarnej prírody. V Nitre navštívili obchodné centrum Promenáda, kde bola Mattel párty. Tu mali deti možnosť zahrať sa s legom. Potom navštívili interaktívnu výstavu Medzi nami zvieratami, kde bolo 14 exponátov. Vyskúšali si, ako zvieratá vidia a počujú. Otestovali si na bežiacom páse rýchlosť svojho behu a porovnali si ju so zvieratami. Prostredníctvom zvukového pexesa hľadali rovnaké zvuky zvierat. Deťom sa páčilo aj včelie bludisko s rôznymi otvormi na tvár. Na záver exkurzie deti čakalo v reštaurácii obedové menu, ktoré všetkým chutilo.

            Mgr. Ľudmila Dudášová