• Komparo - výsledky

          • Dňa 09.11.2023 sa uskutočnilo dobrovoľné testovanie žiakov 8. a 9. ročníka – KOMPARO.

            Organizátorom pro­jektu KOM­PA­RO je spoločnosť EXAM tes­­ting, ktorá zúročuje 30-ročné skúsenosti s testovaním žiakov.

            Z ôsmeho ročníka sa testovania zúčastnilo 24 žiakov. Žiaci boli testovaní zo slovenského jazyka, matematiky, biológie, geografie a zo všeobecnovzdelávacích študijných predpokladov. Výsledkami svojich žiakov v matematike, v slovenskom jazyku a literatúre sa škola zaradila medzi 25 % najúspešnejších škôl.

            Z deviateho ročníka sa testovania zúčastnilo 23 žiakov. Žiaci boli testovaní zo slovenského jazyka a matematiky. Výsledkami svojich žiakov v matematike a v slovenskom jazyku a literatúre sa škola zaradila medzi 25 % najúspešnejších škôl.

             

          • Deň komplimentov

          • Dňa 24.januára 2024 sa na našej škole uskutočnil Deň komplimentov.
            Žiaci Timotej Sliva zo 6.A triedy a Ema Michalková zo 6.B triedy rozhlasovým dialógom oboznámili ostatných žiakov školy, čo to ten kompliment vlastne je.
            Kompliment, je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe, ktorým ten, kto kompliment vyjadruje, vyzdvihuje niečo, čo sa mu na danej osobe obzvlášť páči, alebo, čo na nej pozitívne oceňuje. Môžu to byť napríklad osobné vlastnosti, výkony. Po celej škole boli vyvesené trhacie papieriky s rôznymi zaujímavými komplimentmi, aby deti načerpali inšpiráciu. Pedagogickí asistenti po tretej vyučovacej hodine rozdávali deťom malé žlté náramky.
            Celý deň sa niesol v dobrej nálade a rozdávaní komplimentov. 

             

            Miriama Daňková, Vladimíra Ružičková a členovia podporného tímu 

          • Celoslovenská aktivita - "Odznak všestrannosti"

          • V rámci podpory pohybových zručností bola naša škola prihlásená do celoslovenskej aktivity „Odznak všestrannosti.“ Je určená pre žiakov 2. stupňa, od 6. po 9. ročník, u nás sa zapojili dievčatá.
            Cieľom bolo absolvovať 6 disciplín s čo najlepším výsledkom. Namerané výkony sa prerátali na body a zostavil sa rebríček.
            Každá účastníčka získala certifikát, ktorý vyjadroval percento úspešnosti v rámci Slovenska.
            Za najlepšie výkony dievčatá dostali aj pamätný odznak všestrannosti.
            Bronzové odznaky získali:

            6. ročník

            Nela Belková, 6. B
            Sofia Strašiftáková, 6. B

            7. ročník

             Ema Augustinič, 7. A

            8. ročník

            Lea Figurová, 8. A
            Kristína Suchoňová, 8. A
            Anna Tomašová, 8. B

            9. ročník

            Patrícia Grúberová, 9. B
            Nina Mravcová, 9. B

            Strieborný odznak všestrannosti získala Katarína Šintálová z 8. A.


            Dievčatám blahoželáme k výborným športovým výsledkom.

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 18.1.2024 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Šaliansky Maťko. Išlo o prednes povestí. Súťažiaci pociťovali radosť a podelili sa o pekné príbehy v príjemnej atmosfére. Obdiv si zaslúžili všetci súťažiaci. Naučiť sa dlhé texty nie je ľahká úloha a zároveň recitovať zvolený text pred publikom, to si vyžaduje veľkú dávku odvahy. Úlohou súťaže bolo podporiť talenty a vzbudiť lásku k hovorenému slovu. Výkony súťažiacich hodnotila porota, podľa stanovených pravidiel. Pri prednese sa deťom darilo a boli spokojné. Súťaž bola rozdelená na dve kategórie. Celkovo sa súťaže  zúčastnilo 9 detí.

            Výsledky školského kola súťaže Šaliansky Maťko:

             I. kategória (2. a 3. ročník):

             1. miesto Benjamín Kolárik,

             2. miesto Ema Stránska,

             3. miesto Oliver Senický.

            II. kategória (4. a 5. ročník):

            1. miesto Adela Danková,

             2.miesto Marína Tomašová,

             3. miesto Kristina Castaneda.

            Prví z oboch kategórii postúpia do okresného kola. Všetci súťažiaci boli odmenení potleskom, pochvalou, darčekmi a diplomami.


            Mgr. Horváthová

        • Ako sme vyrábali krmivo pre vtáčiky
          • Ako sme vyrábali krmivo pre vtáčiky

          • Jedným z čiastkových cieľov aktuálnej témy, ktorou je Zeleň a ochrana prírody, v programe Zelená škola je aj starostlivosť o vtáčiky a iné živé tvory počas náročného zimného obdobia.
            Začali sme s výrobou informačných násteniek ohľadom druhov vtáctva a typov potravy. Tieto informácie doplnili aj žiaci 5. ročníkov individuálnymi projektami, kde podrobne popisujú celú špecifikáciu druhov, ktoré sa u nás vyskytujú.
             
          • Školský ples

          • Milí občania, rodičia a priatelia školy!

            Plesová sezóna otvorila svoje brány. Rada rodičov pri Základnej škole v Šenkviciach Vás preto srdečne pozýva na tradičný Školský ples, ktorý sa uskutoční na záver plesovej sezóny v Šenkviciach, dňa 10.2.2024. Príďte sa s nami zabaviť na ples, ktorého výťažok slúži na podporu školy a žiakov našej základnej školy.

            Tento rok Vás na úvod rozohreje tanečná skupina Grinava Group, do tanca zahrá DJ Edo a tešiť sa môžete taktiež na skvelú kapelu Sounds2Good, ktorú ste mohli zažiť na podujatí Svätojánske víno. Nebude chýbať ani bohaté menu, prípitok, šenkvické vínko a malé občerstvenie pripravené priamo na stole.

            Tešiť sa môžete na bohatú tombolu a malý darček. Predaj vstupeniek sa uskutoční vo vstupnej hale Kultúrneho a informačného strediska v dňoch:

            • 16.1. (utorok) od 18.00 do 19.00 hod.
            • 18.1. (štvrtok) od 18.00 do 19.00 hod.

            Rezervácia e-mailom: kultura@senkvice.eu.

            Tešíme sa na Vás!

          • Pytagoriáda – školské kolo

          • Dňa 12. a 13.12. 2023 sa uskutočnilo školské kolo Pytagoriády, na ktorom sa v kategórii P3 zúčastnilo 16 žiakov. V tejto kategórii bolo 13 úspešných riešiteľov: Matej Jadroň, Lukáš Kollár, Lenka Miklášová, Benjamín Kolárik, Lena Mlynárová, Tamara Pešková, Hana Mlynárová, Juraj Budzák, Oliver Senický, Alžbeta Ipóthová, Jakub Domes, Nina Targošová, Samko Horvat.

            V kategórii P4 sa zúčastnilo 10 žiakov a z nich bolo 5 úspešných riešiteľovVincent Krajčovič, Matej Skyba, Jakub Červenka, Adela Mária Danková, Eliška Janegová.

            V kategórii P5 súťažilo 12 žiakov a z nich boli 2 úspešní riešitelia:Teodor Lio a Tomáš Chromík.

            Kategóriu P6 absolvoval 1 žiak, ale nepodarilo sa mu získať dostatok bodov, aby bol úspešným riešiteľom.

            V kategórii P7 zabojovali 5 žiaci a úspešným riešiteľom sa stal Adam Hlavaj.

            V kategórii P8 súťažili 11 žiaci. Úspešnou riešiteľkou sa stala Lea Figurová.

            Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme. Žiakom s najväčším počtom bodov držíme palce 9. a 10. apríla 2024 v okresnom kole.

          • Kurz akvarelu v Modre

          • Počas  vianočných prázdnin niektorí naši žiaci neoddychovali, ale zúčastnili sa kurzu akvarelu v Modre. V stredu, 03.januára 2024 pod vedením lektorky Janky Krištofík-Lepejovej a za asistencie pani učiteľky Mgr. Ivany Barbírikovej a pedagogickej asistentky Vladimíry Ružičkovej, ožili v ateliéri Akvarela farebné, dúhové slony. Počas 3 hodín lektorka žiakov oboznámila s technikou maľby akvarelovými farbami, názorne im ukázala ako vytvoriť obrysy a postupne nanášať akvarelové farby. Na záver vznikli takéto krásne umelecké diela. Deti boli nadšené, získali kopec nových informácií, vyskúšali si maľovanie profesionálnymi štetcami, mali možnosť tvoriť v skutočnom ateliéri. Určite sa sem ešte vrátime na ďalší kurz.

            Vladimíra Ružičková

             

          • Malokarpatskí výletníci  na Devíne

          • S našimi šenkvickými výletníkmi sme pokračovali v tohtoročných návštevách slovenských hradov.

            Po hradoch Dobrá Voda a Biely Kameň sme si 04.01. 2024 spravili výlet na hrad Devín.
            Vyrazili sme vlakom do Bratislavy a odtiaľ do Devínskej Novej Vsi. Po ceste sme sa zastavili pozdraviť bývalých  spolupracovníkov našej pani učiteľky v spoločnosti Dowina, ktorá na Slovensku vyrába skvelé akustické gitary rovnomennej značky. Dostali sme úžasnú ponuku na prezentáciu tejto jedinečnej výroby gitár samotnou Erikou Marinovou,  boli sme všetci nadšení. Ešte dlho sme o gitarách diskutovali cestou na hrad. Po obzretí Sandbergu, kde majú hniezda včeláriky zlaté, sme sa dostali až na rozhľadňu na Devínskej Kobyle. Poriadne tam fúkalo, ale výhľad z tohto miesta, ktoré je 500 m n.m. bol prekrásny. Odtiaľ sme konečne prešli až na samotný hrad Devín. Bola to paráda a môžeme vám všetkým tento výlet odporučiť.

            Malokarpatskí výletníci: Marco, Jakub, Adam, Matúš, David, Viktor, Katka, Adelka, Nellka, Betka a  pani učiteľka Hrnčiariková

          • Pečenie medovníčkov v predvianočnom období

          • V krásnom predvianočnom čase  naši žiaci z krúžku Šikovné rúčky navštívili Klub dôchodcov v Šenkviciach. Privítala ich pani vedúca, Františka Šarmírová, ktorá deti usadila k stolu s pripravenými, upečenými medovníčkami. Hravým a pútavým spôsobom deťom vysvetlila techniku zdobenia medovníčkov bielkovou polevou. Deti sa šikovne pustili do zdobenia a čochvíľa pod ich rúčkami vznikali krásne ozdobené medovníčky.  Po zdobení babičky a dedkovia z klubu dôchodcov ponúkli deti ovocným čajom, koláčikmi, ktoré pre ne s láskou pripravili. Pri odchode naši žiaci poďakovali a zaspievali na rozlúčku krásne pesničky. 
            Ďakujeme a budeme sa tešiť na ďalšie stretnutie.