• Záchranná akcia našich žiakov - poďakovanie

          • To, že nám nie je ľahostajné, čo sa deje v našej krásnej obci - Šenkvice,  nás o tom presvedčili naši žiaci: Romana Simandlová, Ema Michalcová, Nelka Belková a Damián Böhm Klein. V piatok po škole si všimli podozrivú dvojicu mužov, ktorí prehadzovali niečo psíkovi cez plot rodinného domu. Upozornili majiteľa rodinného domu, aby si skontroloval svoju záhradu. Ten tak spravil a vzal psíka k veterinárovi, kde sa pri vyšetrení zistilo, že zjedol otravu na slimáky. Vďaka včasnej a pohotovej reakcii zachránili naši žiaci psíkovi život.
            Všímajme si viac, čo sa okolo nás deje a pomáhajme si navzájom.

          • Svetový deň vody

          • 22. marca sa na celom svete oslavuje Svetový deň vody. Aj na našej škole sme si tento významný deň pripomenuli. Žiaci prišli oblečení v modrom oblečení, po celý deň sa pila čistá voda a písali sme na hodinách modrým perom. Na prvom stupni mali žiaci pripravené rozličné aktivity, vypĺňali kvíz, kreslili, maľovali ... Na druhom stupni si žiaci mohli v daný deň vybrať, na ktorej hodine sa v rámci predmetu budú rozprávať a viesť diskusiu o vode. Bolo veľmi príjemné znovu vyzdvihnúť dôležitosť vody pre nás, či zamyslieť sa nad tým, ako ju vieme šetriť, či chrániť jej zdroje.

             

          • ŠKOLSKÝ FLORBALOVÝ SUPERPOHÁR

          • Dňa 21.3.2024  sme sa zúčastnili športového turnaja vo florbale. Turnaj sa organizoval v Modre, na Základnej škole Ľudovíta Štúra. Na turnaji sa zúčastnilo  12 škôl z okresu. Naša škola mala zastúpenie v chlapčenskom družstve. Na turnaji boli školy rozdelené do herných skupín po 3 tímy. V základnej skupine naši žiaci vyhrali obidva zápasy. Počas prvého zápasu chlapci bojovali proti Základnej škole Slovenský Grob. Na začiatku zápasu sa nám podarilo udávať tempo zápasu a loptička bola väčšinou u nás. Po pár výstreloch na bránku sa nám podarilo streliť úvodný gól a udržať víťazné tempo počas celého zápasu. Prvý zápas skončil výhrou v náš prospech 5:1. V druhom zápase chlapci nastúpili proti skúsenejším - Základná škola Budmerice. Zápas bol vyrovnaný na oboch stranách sa striedali protiútoky a pekné šance. Našej strane sa podaril streliť prvý gól a udržať tento stav až do konca zápasu. Postúpili sme do osemfinále z prvého miesta v základnej skupine. V osemfinále nás čakal skúsený favorit turnaja a organizátor Základná škola Ľudovíta Štúra v Modre. Na začiatku sme dostali úvodný gól a chlapci stratili mierne motivcáciu hrať ďalej. Zápas sa potom prelieval z jednej strany na druhú, ale nepodarilo sa nám vyrovnať skóre. Dostali sme ďalšie dva góly a podarilo sa nám len upraviť výsledok na konečných 3:1. Chlapcom ďakujem za účasť a dúfam, že nabrali motiváciu sa zlepšovať a podávať naďalej kvalitné športové výkony.

            Zúčastnení: Samuel Schmidl, Ľubor Krajčír, Matúš Klamo, brankár - Šimon Granec, Gabriel Mikulášik, Samuel Nemčovič, Lukáš Kleštinec, Leo Kohler, Lukáš Jadroň, Jakub Buček.

             

            Mgr. Boris Petrakovič

          • Po stopách Ľudovíta Štúra

          • 21. marca 2024 sme sa s 8.A vybrali na vzdelávacie potulky s názvom: " Po stopách Ľudovíta Štúra". Rozhodli sme sa najskôr navštíviť modranský cintorín, kde sú modranskí velikáni pochovaní. Neskôr sme sa vybrali obzrieť Galériu Ignáca Bizmayera, slávneho modranského keramikára, pochádzajúceho z Košolnej. Obdivovali sme jeho výrobu sošiek a predovšetkým detaily, ktoré boli na soškách zachytené. Postupne sme sa presunuli do Múzea Ľudovíta Štúra v Modre, kde sa začala naša  výprava. Zistili sme, že v 8. ročníku na dejepise, sme sa dozvedeli 3/4 dôležitých faktov, ale predsa len vidieť dobový nábytok, oblečenie, ktoré sa v minulosti nosilo, či niektoré tajné informácie schovávané len pre návštevníkov, sa človek naozaj dozvie len tu. Naše kroky sme smerovali na Kalváriu v Modre.  Odtiaľ sme sa presunuli na medvedí cesnak, vzácnu to jarnú rastlinu. Na druhý deň sme z neho pripravili v škole aj malú ochutnávku. Dohodli sme sa, že informácie z nášho výletu posunieme aj ďalším žiakom, a tak niektorí z nás pripravili  kahoot test. Nech sa páči, vyskúšajte, či by ste vedeli odpovedať na otázky o Štúrovi a Bizmayerovi:

            https://create.kahoot.it/share/8-a-kahoot/0a4ccb95-c6b1-4aad-ba36-f4ad37e8c5b3

             

            Mgr. Jana Hrnčiariková

          • Besedy so spisovateľmi pre žiakov 1.- 4. ročníka, MAREC - mesiac knihy


          •  
            BESEDA SO SPISOVATEĽKOU D. HLAVATOU

            Dňa 19.3.2024 sa uskutočnila v spolupráci s obecnou knižnicou beseda so spisovateľkou Danielou Hlavatou, ktorá deťom 1. a 2. ročníka predstavila svoju tvorbu - pre deti i dospelých.
            Zo svojich titulov spomenula a predstavila napríklad: Spadli z jahody, 10 prípadov detektíva tchora Hektora, Herbárik, Bájky, Popletený drak. Deťom sa beseda veľmi páčila, dôkazom čoho bolo, že spisovateľke kládli množstvo zaujímavých otázok. 

            BESEDA SO SPISOVATEĽOM JÚLIUSOM BELANOM

            Dňa 21.3.2024 prijal pozvanie na besedu spisovateľ Július Belan. Besedy sa zúčastnili žiaci 3. a 4. ročníka. Autor porozprával zaujímavosti zo sveta práce spisovateľov a predstavil svoju tvorbu pre deti, tým, že prečítal zopár úryvkov z kníh. Porozprával o hlavných postavách, ktorými boli chlapci, futbalisti, hokejisti, ale aj snehuliaci. Zaujala nás aj originálna čokoládová spoločenská hra – Čoko battle. Na otázku detí odkiaľ čerpá inšpirácie pre svoje knihy, spisovateľ odpovedal, že si všíma svoje okolie a v ňom nachádza svoje námety.

            Oboch spisovateľov na konci besedy deti odmenili potleskom. 
            Prajeme im ešte veľa ďalších zaujímavých nápadov. 

          • Biblická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 21. 3. 2024 sa konalo okresné kolo biblickej olympiády v Centre voľného času v Modre. Zúčastnili sa ho Jakub Turenič, Matej Kupkovič a Tomáš Chromík. Naši žiaci získali 1. miesto a postupujú do krajského kola, ktoré sa bude konať v Bratislave. Blahoželáme!

            B. Sandtnerová

          • Školské kolo celoslovenskej súťaže Slávik Slovenska 2024

          •             Dňa 21.3. 2024 sa na pôde ZŠ v Šenkviciach konalo školské kolo súťaže Slávik Slovenska 2024. Porota v zložení Mgr. Daniela Januchová, Mgr. Mária Figurová a Mgr. Zuzana Belková ocenila výkony našich spevákov a speváčok nasledovne:

            1. kategória (1.-3.ročník):

            1. miesto: Terézia Baričičová

            2. miesto: Emma Stránska a Diana Mičáková

            3. miesto: Nina Targošová a Darina Deverová

             

            2. kategória (4.-6.ročník)

            1. miesto: Sabína Boďová

            2. miesto: Dorota Boďová

            3. miesto: Diana Somorovská

             

                     Všetkým zúčastneným deťom ďakujeme za krásne súťažné výkony, oceneným blahoželáme a víťazom jednotlivých kategórií želáme veľa úspechov 16.mája 2024 v okresnom kole v Pezinku.

             

             

            Mgr. Daniela Januchová

          • SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU - Ponožková výzva

          • 21. marec je Svetový deň Downovho syndrómu. Od roku 2006 si ho spolu pripomíname prostredníctvom symbolu rozdielnych ponožiek, ktoré sa podobajú na tvar chromozómu.Tento deň by mal slúžiť k lepšiemu pochopeniu života ľudí s Downovým syndrómom. My sme si tento deň  pripomenuli v triedach pomocou veselých ponožiek, ktoré nám vyčarovali úsmev na tvári.

          • Tretiaci spoznávali tajomstvá živočíšnej ríše

          • 15.3.2024 sa tretiaci vybrali s pani učiteľkami a s pánom asistentom na exkurziu do Nitry. Cesta autobusom netrvala veľmi dlho. Všetci obdivovali krásy prebúdzajúcej sa jarnej prírody. V Nitre navštívili obchodné centrum Promenáda, kde bola Mattel párty. Tu mali deti možnosť zahrať sa s legom. Potom navštívili interaktívnu výstavu Medzi nami zvieratami, kde bolo 14 exponátov. Vyskúšali si, ako zvieratá vidia a počujú. Otestovali si na bežiacom páse rýchlosť svojho behu a porovnali si ju so zvieratami. Prostredníctvom zvukového pexesa hľadali rovnaké zvuky zvierat. Deťom sa páčilo aj včelie bludisko s rôznymi otvormi na tvár. Na záver exkurzie deti čakalo v reštaurácii obedové menu, ktoré všetkým chutilo.

            Mgr. Ľudmila Dudášová

        • Máte doma nepotrebné rastliny a kvetináče? Radi sa ich ujmeme :)
          • Máte doma nepotrebné rastliny a kvetináče? Radi sa ich ujmeme :)

          • Milí priatelia školy,
            v tomto školskom roku máme plán zveľadiť naše najbližšie okolie jednak v interiéri  a rovnako aj vonku v exteriéri školy.

            Preto budeme šťastní, ak nám po prázdninách prinesiete nepotrebné rastliny, kvetináče, cibuľoviny, ... proste všetko, čo by  naše okolie rozzelenalo.
          • Lyžiarsky výcvik - Vrátna dolina

          • Uplynulý týždeň sa v dňoch 19.- 23.2.2024 žiaci 7. A a 7.B triedy zúčastnili lyžiarskeho výcviku vo Vrátnej doline. Napriek nepriaznivému počasiu lyžiari naplno využili dni na zdokonalenie svojich lyžiarskych zručností. Večerné chvíle im vypĺňali a spestrili kvízy, súťaže, prednáška záchranára HZS či prednáška prvej pomoci s možnosťou interaktívneho vyskúšania si resuscitácie.

          • Školské kolo – Hviezdoslavov Kubín

          •  

            Tradične ako každý rok naša škola zorganizovala školské kolo súťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnili sa ho najlepší recitátori triednych kôl, ktorí boli rozdelení do troch kategórií, osobitne súťažili v prednese poézie a v prednese prózy. Tento rok malo školské kolo úctyhodnú účasť, predviedlo sa nám až 43 nádejných budúcich hercov či herečiek.

            Víťazi školského kola:
            1. kategória ( žiaci 1. – 4. ročníka)

            POÉZIA
            1. Branislav Strašifták
            2. Miroslava Anna Kováčiková
            3. Benjamín Kolárik

            PRÓZA
            1. Adela Danková
            2. Emma Stránska
            3. Marína Tomašová, Paulína Štefinová

            2. kategória ( žiaci 5. – 6. ročníka)

            POÉZIA
            2. Lena Kadlečíková, Nina Trubínyová
            3. Kvetka Deverová, Lilien Horká

            PRÓZA
            1. Adela Rišková
            2. Tomáš Chromík
            3. Nina Ďurišová, Michal Gembický

            3. kategória ( žiaci 7. – 9. ročníka)

            POÉZIA
            2. Michal Kakalík

            PRÓZA
            1. Adam Hlavaj
            2. Klára Sláviková
            3. Ema Augustinič
             

            Víťazom srdečne blahoželáme a budeme im držať palce na okresnom kole, ktoré sa bude konať 27.3. v Modre.

             

            Mgr. Ivana Barbíriková

          • Retro deň na našej škole

          • Spomienky sú jediným bohatstvom, ktoré nám nikto nemôže vziať. Každý si rád spomenie na príjemné chvíle svojho života z minulosti. Niekedy nám peknú spomienku prinesie známa vôňa, zabudnutá pieseň, pohľad na fotografie či na známe miesto v prírode a niekedy aj oblečenie, ktoré je veľmi dôležitou súčasťou nášho života. Každá doba mala svoje charakteistické črty. Dnes sme si na našej škole zaspomínali na minulé storočie. Žiaci prišli v retro oblečení. Priniesli si  staré šlabikáre, učebnice, walkman, či starý telefón.

            Spoločne sme strávili pekný a veselý deň.

          • Tretiaci háčkujú

          • Nikto by neveril, že raz bude deň, kedy si celá 3.C trieda a niektorí žiaci z 3.A triedy prinesú do školy háčik a vlnu. Takýto deň zažili 22.2.2024, keď prišla do triedy pani Noskovičová. Jej obetavé a šikovné ruky naučili háčkovať nielen dievčatá, ale aj chlapcov.

            Ľudmila Dudášová

          • Retro deň

          • Milí žiaci,  

             v piatok 23.2.2024 sa bude na našej škole konať  tematický piatok s názvom Retro deň. Každý bude mať možnosť prísť do školy oblečený v retro oblečení podľa vlastného výberu. Je už na vás, aké roky minulého storočia si zvolíte.

            Vopred ďakujeme za zapojenie sa a tešíme sa na vás. 

             

          • Karneval -1.stupeň

          • V našej škole sme dňa 13.2.2024 ukončili fašiangové obdobie, usporiadaním už tradičného školského karnevalu, tentokrát pre tých najmenších žiakov na prvom stupni. Nezvyčajným miestom konania karnevalu bola telocvičňa, kde sa v poobedných hodinách zhromaždili malí aj veľkí účastníci karnevalu. Programom deti sprevádzal a o zábavu sa postaral šašo Viktor. Z davu žiakov sa na nás usmievali Anny a Elzy, víly, jednorožce, policajti, vojaci, strašidlá, kozmonauti, zvieratká a veľa iných masiek :) 
            Žiaci si dali naozaj záležať na svojich maskách. Snažili sa zaujať nielen farebnosťou, ale aj originalitou.
            Ďakujeme rodičom, ktorí pomohli žiakom pri vymýšľaní a výrobe kostýmov na tento výnimočný deň. 
            Ďakujeme veľmi pekne a tešíme sa opäť rok...

          • Valentín

          • Dňa 14.02.2024 v našej škole v rámci dňa sv. Valentína panovala dobrá nálada a prevládala červená farba oblečenia. Žiaci v priebehu celého minulého týždňa hádzali do papierovej schránky na chodbe odkazy pre „svojho“ Valentína.

            Valentínska akcia na škole mala veľký úspech a bola príležitosťou, ktorou žiaci mohli prejaviť svoju náklonnosť k spolužiakovi, kamarátovi alebo učiteľovi .Takáto šanca sa nám núka každý deň, pretože lásky nie je nikdy dosť a má veľa podôb.

            Miriama Daňková

          • Karneval – 2. stupeň

          • Počuli ste? Videli ste? 2.stupeň na ZŠ Šenkvice mal karneval! A keby ste vedeli aký!

            Téma bola dopredu známa: rozprávkové bytosti a nebolo pochýb, že to všetci vedeli! Kto nebol, môže ľutovať, pretože sme tu mali čarodejnice, princezné, Harryho Pottera, Ashoku, Stich, slniečko, Wednesday, dalmatínca, kapitána Ameriku, muchotrávku, lesné víly, Pikachu,... a prišli aj Mimoňi! K dobrej nálade prispel aj Dj Maťo, ktorý hral tak výborne, že bol tanečný parket stále plný. Hlavné slovo na úvod mali žiačky deviateho ročníka, ktoré nás sprevádzali celým programom. O výzdobu sa postarali naši deviataci. Nechýbala ani čarovná, rozprávková foto stena, ktorú žiaci vytvorili na hodinách výtvarnej výchovy.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a budeme sa tešiť opäť o rok.