• Dušičková výzva prijatá!
          • Dušičková výzva prijatá!

          • V októbri 2023 zrealizovala Zelená škola v spolupráci s Funebra v rámci organizácie CEEV Živica dušičkovú výzvu, kde bolo treba splniť tieto požiadavky:
            1. Urobte so žiakmi prírodný veniec
            2. Zaneste plagát “Dušičky s úctou k prírode” na obecný alebo mestský úrad, na správu cintorínov,
            3. Spravte si spoločnú fotku žiakov s vytvorenými vencami
            A ako sa nám to podarilo?
          • Volebný poriadok na voľbu členov rady školy

          •  

            Volebný poriadok

            pre voľby členov Rady školy

            pri Základnej škole, Vinohradská 62, 900 81  Šenkvice

             konaných v zmysle vyhlásenej výzvy Obce Šenkvice zo dňa 13.10.2023

             

            Tento volebný poriadok sa vydáva na účely voľby členov Rady školy pri Základnej škole, Vinohradská 62, 900 81  Šenkvice, ktorá je ako orgán školskej samosprávy ustanovená v zmysle Zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v súlade s Vyhláškou MŠ SR č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v znení neskorších predpisov.

             

             

            Časť I.

            Všeobecné ustanovenia

             

            1) Obec Šenkvice, ako zriaďovateľ Základnej školy v  Šenkviciach, sídlo: Vinohradská 62, 900 81 Šenkvice (ďalej len: „škola“) , v zmysle § 25 ods. (1) zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 1 ods. (3) vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v platnom znení, dňa 13.10.2023 vyhlásila výzvu na voľby členov Rady školy pri Základnej škole, Vinohradská 62, 900 81 Šenkvice (ďalej len: „voľby“).

             

            2) Riaditeľ školy po uverejnení výzvy zverejní na webovej stránke školy Oznámenie o konaní voľby členov Rady školy pri Základnej škole v Šenkviciach (ďalej len: „rada školy“), v ktorom určí miesto, termín a čas konania volieb pre jednotlivé skupiny volených zástupcov a výzvu s určením formy, spôsobu a lehoty na podávanie návrhov na kandidátov do rady školy. Predmetné oznámenie ako aj volebný poriadok musia byť zverejnené najneskôr 7 dní pred termínom konania volieb. Voľby členov rady školy musia byť zabezpečené v termíne do 30.11.2023. O delegovaní zástupcov zriaďovateľa rozhodne Obecné zastupiteľstvo v Šenkviciach.

             

            3) Voľby sú všeobecné, rovné a tajné.

             

            4) Zriaďovateľ môže delegovať svojho zástupcu ako pozorovateľa volieb.

             

            5) Počet navrhovaných kandidátov do rady školy sa neobmedzuje.

             

            6) Rada školy má 11 členov v zložení:

            a) dvaja zástupcovia pedagogických zamestnancov školy zvolení vo voľbách pedagogickými zamestnancami školy,

            b) jeden zástupca nepedagogických zamestnancov zvolený vo voľbách nepedagogickými zamestnancami školy,

            c) štyria zástupcovia rodičov, ktorí nie sú zamestnancami školy, zvolení vo voľbách rodičmi školy 

            d) štyria delegovaní zástupcovia zriaďovateľa.

             

            Členom rady školy nemôže byť riaditeľ školy alebo zástupca riaditeľa školy.

             

            7) Členov rady školy zvolia spomedzi seba pedagogickí zamestnanci školy, rovnako ako nepedagogickí zamestnanci školy a rodičia žiakov školy. Oprávnenými voličmi pre voľbu členov rady školy pre zástupcov pedagogických zamestnancov školy sú všetci pedagogickí zamestnanci školy, ktorí majú so školou uzatvorenú pracovnú zmluvu, a teda sú v pracovnom pomere ku dňu konania volieb. Oprávnenými voličmi pre voľbu člena rady školy pre zástupcu nepedagogických zamestnancov školy sú všetci nepedagogickí zamestnanci školy, ktorí majú so školou uzatvorenú pracovnú zmluvu, a teda sú v pracovnom pomere ku dňu konania volieb. Oprávnenými voličmi pre voľby členov rady školy  pre zástupcov rodičov školy sú rodičia žiakov školy, ktorí sú vedení v databáze žiakov v deň konania volieb.

             

            8) Pri voľbe zástupcu rodičov môžu rodičia uplatniť len jeden hlas bez rozdielu počtu ich detí v škole.

             

            9) Voľby do rady školy sa môžu uskutočniť, ak sa volieb zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Ak sa volieb nezúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, riaditeľ školy vyhlási opakovanú voľbu, pričom sa pri opakovaných voľbách podmienka účasti nadpolovičnej väčšiny nevyžaduje.

             

             

            Časť II.

            Volebná komisia

             

            1) Voľby do rady školy riadi volebná komisia menovaná riaditeľom školy. Volebná komisia je päťčlenná, pričom jeden z členov je ustanovený za predsedu a jeden z členov je ustanovený za zapisovateľa. Členom volebnej komisie môže byt iba ten, kto súhlasí so svojím členstvom vo volebnej komisii. Žiadny člen volebnej komisie nemôže kandidovať vo voľbách, ktoré riadi.

            Volebná komisia je zriadená s cieľom prípravy, organizácie, kontroly a vyhodnotenia volieb. Za jej činnosť je zodpovedný predseda volebnej komisie.

             

            2) Činnosť volebnej komisie pred konaním volieb:

            - skontroluje zverejnenie oznamu o konaní volieb a možnosti podávať návrhy na kandidátov do volieb rady školy v určenom termíne,

            - v spolupráci s riaditeľom školy zistí počet oprávnených voličov,

            - v spolupráci s riaditeľom školy zabezpečí vytvorenie online hlasovacej akcie s tajným hlasovaním pre potreby volieb do rady školy, zvlášť pre voľbu zástupcov rodičov, zástupcov pedagogických zamestnancov a zástupcov nepedagogických zamestnancov, ktorej priebeh budú vidieť aj členovia volebnej komisie po prihlásení sa do svojho konta v platforme EduPage, tým, že ich riaditeľ pridá ako osoby, ktoré môžu sledovať priebeh tajného hlasovania.

             

            3) Činnosť volebnej komisie počas konania volieb:

            - dozerá na online priebeh volieb, v spolupráci s riaditeľom školy posiela upozornenia, aby voliči uskutočnili online voľbu členov rady školy,

            - informuje voličov o tom, že pri voľbe zástupcu rodičov môžu rodičia uplatniť len jeden hlas bez rozdielu počtu ich detí v škole.

            - dohliada na transparentný priebeh volieb,

            - na požiadanie voliča ho informuje o spôsobe hlasovania,

            - riešenie sporných prípadov je v kompetencii volebnej komisie.

             

            4) Činnosť volebnej komisie po vykonaní volieb:

            - bezprostredne po ukončení volieb v spolupráci s riaditeľom školy zistí počet zúčastnených voličov,

            - ak volebná komisia po ukončení časového rozhrania na uskutočnenie online voľby zistí, že sa hlasovania nezúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, tak volebná komisia rozhodne o predĺžené časového rozhrania na uskutočnenie voľby, toto pravidlo môže byť uskutočnené opakovane až do momentu, kedy volebná komisia po ukončení časového rozhrania na uskutočnenie online voľby zistí, že sa hlasovania zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov,

            - v spolupráci s riaditeľom školy zabezpečí vytlačenie exportu z online hlasovania,

            - v prípade rovnosti hlasov o členstve v rade školy rozhodne žrebovaním predseda volebnej komisie za prítomnosti členov volebnej komisie,

            - z priebehu volieb zabezpečí vyhotovenie dvoch kusov zápisnice, ktorú podpíšu všetci členovia volebnej komisie:

             

            Zápisnica obsahuje:

            - označenie volieb,

            - termín konania volieb,

            - počet oprávnených voličov,

            - počet zúčastnených voličov,

            - zoznam všetkých navrhnutých kandidátov s uvedením počtu platných hlasov,

            - zoznam zvolených členov Rady školy,

            - v prípade sporných situácií počas volieb ich stručnú charakteristiku a spôsob riešenia,

            - prílohy: export z online hlasovania voličov, písomné súhlasy volených kandidátov.

             

            • po ukončení volieb volebná komisia zabezpečí vloženie všetkých exportov z online hlasovania do obálky a zároveň sa do obálky vloží jedno vyhotovenie zápisnice. Obálku volebná komisia zlepí a zapečatí svojimi podpismi,
            • druhé vyhotovenie zápisnice z volieb spolu s prílohami odovzdá predseda volebnej komisie riaditeľovi školy bezprostredne po ukončení sčítania hlasov.

             

            5) Volebná komisia oficiálne vyhlási výsledky volieb zverejnením na webovej stránke školy a tým ukončí činnosť volebnej komisie.

             

             

             

             

            Časť III.

            Priebeh a spôsob hlasovania

             

            1) Voľby budú prebiehať online prostredníctvom platformy EduPage alebo mobilnej aplikácie EduPage, po prihlásení sa do svojho konta.

             

            2) Volič hlasuje osobne, prostredníctvom svojho konta v platforme EduPage alebo v mobilnej aplikácii EduPage. Zastúpenie nie je prípustné.

             

            3) Každý volič môže na online hlasovacom lístku vyznačiť určený alebo nižší počet kandidátov ustanovených pre konkrétnu skupinu voličov v rade školy.

             

            4) Pri voľbe zástupcu rodičov môžu rodičia uplatniť len jeden hlas bez rozdielu počtu ich detí v škole.

             

            5) Online volebný lístok upravený podľa vlastnej vôle odošle oprávnený volič prostredníctvom platformy EduPage alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie EduPage.

             

            6) Do rady školy sú zvolení vo voľbách za členov rady školy tí zástupcovia pedagogických, nepedagogických zamestnancov, rodičov žiakov školy, ktorí vo voľbách získali najvyšší počet online hlasov oprávnených voličov. V prípade rovnosti hlasov o členstve v rade školy rozhodne žrebovaním predseda volebnej komisie za prítomnosti členov volebnej komisie.

             

             

            Časť IV.

            Záverečné ustanovenia

             

            1) Zápisnice z volieb vyhotovené volebnou komisiou spolu s prílohami a exportmi z online hlasovania z EduPage budú uložené v registratúre školy.

             

            2) Ustanovujúce zasadnutie rady školy zabezpečí zriaďovateľ v spolupráci s riaditeľom školy v primeranom termíne od skončenia volieb.

             

            3) Z ustanovujúceho zasadnutia rady školy sa vyhotoví zápisnica, ktorá obsahuje najmä opis priebehu a výsledky volieb do rady školy, mená a priezviská členov rady školy, meno a priezvisko zvoleného predsedu rady školy a ďalšie skutočnosti týkajúce sa zasadnutia. Zápisnicu podpisuje zvolený predseda rady školy; vyhotovenie zápisnice zabezpečí riaditeľ školy. Prílohou k zápisnici sú exporty z online voľby z EduPage a dokumentácia o voľbe a delegovaní členov do rady školy.

             

            (4) Zápisnicu z ustanovujúceho zasadnutia rady školy zasiela predseda rady školy príslušnému zriaďovateľovi, a to najneskôr do troch dní od skončenia ustanovujúceho zasadnutia rady školy. Rada školy je zriadená dňom podpísania zápisnice z ustanovujúceho zasadnutia rady školy zriaďovateľom školy alebo školského zariadenia.

             

             

             

             

            V Šenkviciach     dňa 30.10.2023

             

             

             

             

                                                                                                                 Mgr. Soňa Mifková,

                                                                                                  riaditeľka Základnej školy v Šenkviciach

             

          • Oznámenie o konaní volieb do rady školy

          • Oznámenie o konaní volieb do rady školy

             

            Na základe výzvy Obce Šenkvice ako zriaďovateľa Základnej školy, Vinohradská 62, Šenkvice podľa §25 odstavec 1 podľa zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a §1 odstavec (3) vyhlášky MŠ SR č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, ich organizačnom a finančnom zabezpečení v znení neskorších predpisov,

             

                                                                           riaditeľka školy oznamuje,

             

            že sa uskutočnia voľby do Rady školy pri Základnej škole, Vinohradská 62, Šenkvice na funkčné obdobie rokov 2023-2027.

             

            Rada školy je iniciatívnym a poradným samosprávnym orgánom, ktorý vyjadruje a presadzuje verejné záujmy, záujmy žiakov a rodičov, pedagogických zamestnancov a ostatných zamestnancov školy v oblasti výchovy a vzdelávania. Rada školy sa volí na obdobie štyroch rokov a tvorí ju 11 členov. Voľby sú slobodné, rovné a tajné. Voľby sa uskutočnia online, prostredníctvom platformy EduPage alebo mobilnej aplikácie EduPage po prihlásení sa oprávneného voliča pre jednotlivé kategórie členov rady školy do svojho konta.

             

            Voľby zástupcov pedagogických zamestnancov sa uskutočnia 13.11. 2023 od 8:00 hod. do 15:00 hod. prostredníctvom platformy EduPage alebo mobilnej aplikácie EduPage. Do rady školy sú vo voľbách zvolení dvaja zástupcovia pedagogických zamestnancov, ktorí získajú najvyšší počet hlasov oprávnených  voličov.

            Voľby zástupcu nepedagogických zamestnancov sa uskutočnia 13.11. 2023 od 8:00 hod. do 15:00 hod. prostredníctvom platformy EduPage alebo mobilnej aplikácie EduPage. Do rady školy je vo voľbách zvolený jeden zástupca nepedagogických zamestnancov, ktorý získa najvyšší počet hlasov oprávnených voličov.

            Voľby zástupcov rodičov sa uskutočnia 13.11. 2023 od 8:00 hod. do 15:00 hod. prostredníctvom platformy EduPage alebo mobilnej aplikácie EduPage. Do rady školy sú vo voľbách zvolení štyria zástupcovia rodičov, ktorí získajú najvyšší počet hlasov oprávnených voličov.

            Nominácie na členov rady môže podávať každý zamestnanec, ktorý má ku dňu konania volieb platnú pracovnú zmluvu so ZŠ Šenkvice  aj rodič, ktorého dieťa aktuálne navštevuje ZŠ Šenkvice. Nominovaný kandidát musí vyjadriť svoj písomný súhlas s kandidatúrou na člena rady školy.

            Vzor návrhu na kandidatúru člena rady školy nájdete v prílohe tejto správy.

            Návrhy na kandidátov prijíma riaditeľ školy písomne na mailovej adrese zssenkvice@zssenkvice.sk alebo osobne v kancelárii  riaditeľky školy do 8.11. 2023 do 15:00 hod.

            Oprávnenými voličmi sú všetci zamestnanci školy, ktorí majú ku dňu volieb platnú pracovnú zmluvu so školou a všetci rodičia, ktorých deti ku dňu volieb navštevujú Základnú školu v Šenkviciach.

            Prezentácia kandidátov na členov rady školy za rodičov  bude na webovej stránke školy prostredníctvom platformy EduPage. Svoje stručné prezentácie môžu kandidáti zasielať spolu s návrhom na kandidatúru do 8.11.2023 do 15:00 hod. na mailovú adresu zssenkvice@zssenkvice.sk .

            Menovanie volebnej komisie:

            1. Mgr. Veronika Nováková, predseda volebnej komisie
            2. Mgr. Zuzana Belková, zapisovateľ
            3. Mgr. Viera Backová, člen volebnej komisie
            4. Katarína Hurajtová, člen volebnej komisie
            5. Martina Figurová, člen volebnej komisie

            Šenkvice  30.10.2023

                                                                                                                         Mgr. Soňa Mifková, riaditeľka školy

             

            Prílohy:

            kandidatura_a_suhlas_rodic.pdf

            kandidatura_a_suhlas_pedagogicky_zamestnanec.pdf

            kandidatura_a_suhlas_nepedagogicky_zamestnanec.pdf

          • Voľba do rady školy

          • Vážení rodičia, Obec Šenkvice, ako zriaďovateľ Základnej školy v Šenkviciach vyhlasuje výzvu na voľby členov Rady školy pri Základnej škole v Šenkviciach, Vinohradská 62, Šenkvice na funkčné  obdobie 2023 - 2027.

          • Exkurzia v Majolike Modra

          •  V stredu 18.10.2023 sa žiaci 5.A a 5.B zúčastnili exkurzie v ľudovoumeleckom výrobnom družstve Slovenská ľudová majolika v Modre. V rámci nej si žiaci mali možnosť pozrieť inštruktážne video, v ktorom sa dozvedeli viac o histórii tohto umeleckého remesla a mali možnosť nahliadnuť do technológie výroby modranskej keramiky, ktorá je zapísaná v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Následne si spolu s milou pani sprievodkyňou prešli celý areál remeselných dielní a tá im veľmi podrobne a pútavo vysvetlila celý výrobný proces modranskej keramiky od hliny a hrnčiarskeho kruhu cez sušenie, prvotné vypaľovanie, glazovanie, maľovanie ornamentov až po finálne vypálenie hotového výrobku. Dozvedeli sa, že existujú 4 druhy dekoru – pestrofarebný, modrý, habánsky a zelený, pri ktorom bolo zaujímavé, že tento zelený odtieň vzniká až po vypálení z pôvodnej čiernej farby. Nazreli aj do troch typov pecí, v ktorých sa keramika vypaľuje pri teplote cca 1000 stupňov a vyskúšali si aj proces glazovania. Na záver si každý žiak mohol vymaľovať svoju malú keramickú ozdôbku, ktorá bude následne vypálená a o pár týždňov doručená svojmu "autorovi".

            Mgr. Daniela Januchová

          • Výchovné koncerty Akustika a folklór

          •  Dňa 17.10.2023 sa v KIS v Šenkviciach uskutočnili 3 výchovné koncerty pre žiakov našej školy s názvom Akustika a folklór. Traja skúsení odborníci - PaedDr. Roman Bienik, PhD (folklorista, výrobca hudobných nástrojov a pedagóg na Katedre hudby ŽU v Žiline),  doc. RNDr. František Kundracik, PhD (fyzik a vedecko-výskumný pracovník na Katedre experimentálnej fyziky UK v Bratislave) a  Mgr. art. Jozef Šimonovič (herec a recitátor) nám priblížili viaceré slovenské ľudové aerofóny (dychové nástroje) z hľadiska ich výskytu, výrobného procesu a ich akustických vlastností. Na praktických ukážkach nám pán docent Kundracik názorne predviedol, ako v týchto nástrojoch vzniká tón, aký vplyv na jeho výšku má dĺžka vzduchového stĺpca i sila prúdu vzduchu, ktorý do nástroja prúdi. Fascinujúce ukážky hry na viacerých hudobných nástrojoch v podaní pána Romana Bienika doplnil svojim pútavým prednesom pán recitátor Jozef Šimonovič, ktorý recitáciou básne o našej ľubozvučnej slovenčine celý výchovný koncert aj zakončil.

            Mgr. Daniela Januchová

             

          • Testovanie pohybových predpokladov

          • Naša škola sa zapojila do celoslovenského testovania pohybových predpokladov žiakov 1.a 3. ročníka. Cieľom bolo zistiť stav pohybových predpokladov žiakov v porovnaní so žiakmi z celého Slovenska. Pani učiteľka Mgr. K. Jánoštiaková Gáliková si so žiakmi pripravila rôzne športové aktivity na zistenie pohybových predpokladov. Aktivity sa žiakom veľmi páčili. Mnohí si ich vyskúšali aj viackrát.

          • Deň zdravej výživy

          • 16. október bol v našej škole trošku iný deň. Na tento deň sa všetci veľmi tešili. Mnohí žiaci sa rozhodli, že si pripravia zdravšiu desiatu. Priniesli si chutné, zdravé ovocie a zeleninu. Na hodinách tvorili básne, v ktorých písali o vitamínoch a blahodárnych účinkoch ovocia a zeleniny pre človeka.

          • Stojisko na bicykle a kolobežky

          • Škola v spolupráci  so sekciou údržby pri Obecnom úrade v Šenkviciach vybudovali svojpomocne odstavnú plochu pre bicykle a kolobežky, ktorá zanikla pri rekonštrukcii školy. Pri budovaní tejto plochy boli použité staré betónové kocky, ktorým sme našli ďalšie využitie. Ďakujeme pánovi školníkovi a členom sekcie údržby za dobre odvedenú prácu. Aj takýmto spôsobom sa snažíme napĺňať ciele Zelenej školy.

            Stojisko môžu  žiaci začať používať, aby už kolobežky a bicykle neboli odstavené na trávniku pri lavičkách. Ďakujeme za pochopenie.

          • Deň duševného zdravia

          • Dnes 10.októbra sme sa aktívne venovali téme duševného zdravia a o tom aké je dôležité sa rozprávať o veciach, ktoré nás trápia. Svoje sily spojili vsetky ročníky a vyjadrili svoje názory. Touto cestou sa chceme poďakovať všetkym aktívnym účastnikom, ktorí rozžiarili našu školu žltými farbami a dúfať, že nám dobrá nálada vydrží počas celého školského roka.

          • Výlet 8.A a 8.B do Viedne so snahou o zanechanie minimálnej uhlíkovej stopy

          • Zopár faktov na úvod 😊

            Jedným z najväčších producentov uhlíkovej stopy, a tým aj najväčším znečisťovateľom životného prostredia sa považuje spôsob dopravy.  Pri ceste lietadlom sa uvoľní  do ovzdušia 285 g uhlíka na kilometer, zatiaľ čo v prípade auta je to 104 g a v prípade vlaku je to 14 g. Rozhodli sme sa minimalizovať našu uhlíkovú stopu pri návšteve Viedne a vyrazili sme vlakom!

             

            Je ráno 5.10.2023  a 37 žiakov z 8.A a 8.B  sa stretáva na železničnej stanici v Šenkviciach, nastávajú  posledné kontroly cestovných lístkov, poistenia, súhlasov, pasov a môže sa vyraziť na cestu. Plní očakávania nastupujeme do vlaku a s jedným prestupom v Bratislave na hlavnej stanici sme zrazu o 9:44 vo Viedni.

            Tu nás privítala pani sprievodkyňa, ktorá nás nasledujúcich 5 hodín nespustila doslova z ucha, pretože sme počas jej sprievodu počúvali výklad o všetkých záhadách a historkách Viedne. Aká bola naša cesta Viedňou? Z hlavnej stanice sme išli pešo cez zámok Belvedér až k budove rakúskeho parlamentu. Odtiaľ sme nasadli na električku a pozreli sme si Viedeň aj z tejto perspektívy.  Vystúpili sme pri zvláštnom architektonickom diele s názvom Hundertwasserhaus. Pokračovali sme na Schwedenplatz odkiaľ to bolo už len na skok k prekrásnej gotickej pamiatke Stephansdom. Tu sme mali veľké šťastie, pretože pri vchádzaní do vnútra sa spustila organová hudba, čo dotváralo krásnu dobovú atmosféru. Vtedy sme už začali pociťovať hlad, a tak sme sa vybrali smerom na Naschmarkt, kde sme ochutnali špeciality zo všetkých kútov sveta. Posilnení sme pokračovali cez Hofburg až do  magického domu s názvom Time Travel, kde sme absolvovali 400 rokov histórie Viedne za  1 hodinu.

            Skvelá zábava – vrelo odporúčame 😊

            No, aby sme toho adrenalínu nemali málo, naspäť na stanicu sme sa odviezli metrom – to sme predsa mnohí tiež chceli zažiť. Vlak sme krásne stihli a o 19:03 sme už plní zážitkov vystupovali v Šenkviciach.

            A čo na záver? Cestovanie vlakom je skvelé, vyžaduje si však aj určitú dochvíľnosť, presnosť a zodpovednosť, toto všetko sa nám podarilo skĺbiť a my sme si spoločne užili úžasný výlet a ešte sme aj ušetrili našu planétu od mnohých škodlivých plynov.

            Výzva splnená – za zážitkami cestujeme EKOLOGICKY!

             

            Mgr. Jana Hrnčiariková

          • Biela pastelka - poďakovanie

          • 22. septembra 2023 sa uskutočnila v našej škole verejná zbierka Biela Pastelka. Je to zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Jej výnos slúži na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili. Spolu sme vyzbierali krásnych 229,27€. 

            Finančné prostriedky boli odovzdané Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

             

             

             

          • Slávnostné otvorenie šk. roka 2023/2024

          • Zahájenie školského roka 2023/2024 bolo o niečo slávnostnejšie a špecifickejšie oproti minulým rokom, pretože sme uviedli do prevádzky prístavbu a nadstavbu našej školy spojenú s kompletnou rekonštrukciou kuchyne, ktorá priniesla dlho očakávané priestory a s nimi prichádza komfort pre všetkých žiakov a učiteľov pri tak dôležitej činnosti, akou vyučovací proces nepochybne je.

            Na otvorení sme privítali vzácnych hostí z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, zástupcov z Bratislavského samosprávneho kraja, zástupcov našej obce, primátorov a starostov susedných obcí, pani riaditeľku MŠ v Šenkviciach, predstaviteľov stavebnej firmy ROKO gips.

            Pozvanie prijali aj bývalé pani riaditeľky našej školy a bývalí členovia pedagogického zboru.

            Vďaka rekonštrukcii školy sme získali 7 nových tried, ktoré budú slúžiť žiakom 1. stupňa a školskému klubu detí. Tieto triedy sa nám podarilo kompletne vybaviť nábytkom a 5 tried už má k dispozícii aj interaktívne obrazovky. Všetky ostatné triedy v škole sú vybavené interaktívnymi tabuľami s dataprojektormi. V prístavbe školy bude k dispozícii výťah a toaleta pre imobilných, výmena vzduchu v novovzniknutých triedach je zabezpečená formou rekuperácie a na streche si budeme vyrábať energiu zo „slniečka“ pomocou fotovoltických panelov. Konečne má každá trieda svoju kmeňovú učebňu, a  tak môže naplno využívať odborné učebne ako laboratórium, počítačové učebne, jazykovú učebňu, učebňu techniky, malú telocvičňu či knižnicu na ich pôvodný účel.

            Školská kuchyňa taktiež prešla kompletnou rekonštrukciou od rozvodov, cez obklady až po moderné stroje na prípravu jedla, ktoré pani kuchárkam uľahčia prácu.

          • Deň mlieka na školách

          • V septembri slávime Svetový deň mlieka v školách. Jeho cieľom je upozorniť na význam a pozitíva mliečneho programu a dôležitosť  konzumácie mliečnych výrobkov deťmi. Podporovať zdravé stravovacie návyky detí a zvýšenie povedomia o dôležitosti správnej výživy. 
            V tento deň sa žiaci rozprávali o prvej potrave človeka po príchode na tento svet. Dozvedeli sa, že mlieko je významným zdrojom vitamínov, bielkovín a minerálnych látok. Počas desiatovej  prestávky mali možnosť ochutnať mlieko, odpovedali na zvedavé otázky našich deviatakov a prváčikov sme naučili správne triediť odpad.

          • Európsky deň jazykov

          •  

            Minulý týždeň  sme na škole oslávili Európsky deň jazykov, ktorý sa v rámci Európy oslavuje už 22. rok. Naša škola sa ho rozhodla osláviť tento deň zapojením sa do rôznych medzinárodných iniciatív, v ktorých žiaci škôl prezentujú svoje znalosti o jazykoch. Žiaci na prvom stupni nám pomohli už s prípravami, keď pre nás vyrobili vlajky európskych štátov. Druháci sa naučili pomenovať farby po anglicky aj francúzsky a štvrtáci kreslili návrhy do „Súťaže o tričko Európskeho dňa jazykov“. Na druhom stupni sme sa zapojili do iniciatív „Jazyky v mojej triede/škole“ nakreslením obrazu s vlajkami všetkých štátov, ktorých jazykmi u nás hovoríme. Počas dňa sme sa venovali interaktívnej mape, pomocou ktorej sme so žiačkou Larou cestovali celou Európou a naučili sa o každom jazyku niečo zaujímavé. Zabavili sme sa prekladačom Európskych jazykov, hádaním štátov podľa obrázkov aj audio nahrávok, čítaním viacjazyčnej knihy vtipov, či zisťovaním, čo o jazykoch je mýtus alebo fakt. Ôsmaci a deviataci sa zapojili do interaktívnej AI Curipod prezentácie, kde si svoje nové vedomosti o jazykoch aj overili. Výsledky máte priložené dole.

            Najobľúbenejšou iniciatívou sa však stala súťaž o natočenie videí s jazykolamami, ktoré naši žiaci dokázali povedať v angličtine, nemčine, taliančine, francúzštine aj ukrajinčine. Zabavte sa spolu s nami, alebo sa niektoré aj naučte. O umiestení na medzinárodných iniciatívach vás budeme informovať.