• Máte doma nepotrebné rastliny a kvetináče? Radi sa ich ujmeme :)
          • Máte doma nepotrebné rastliny a kvetináče? Radi sa ich ujmeme :)

          • Milí priatelia školy,
            v tomto školskom roku máme plán zveľadiť naše najbližšie okolie jednak v interiéri  a rovnako aj vonku v exteriéri školy.

            Preto budeme šťastní, ak nám po prázdninách prinesiete nepotrebné rastliny, kvetináče, cibuľoviny, ... proste všetko, čo by  naše okolie rozzelenalo.
          • Lyžiarsky výcvik - Vrátna dolina

          • Uplynulý týždeň sa v dňoch 19.- 23.2.2024 žiaci 7. A a 7.B triedy zúčastnili lyžiarskeho výcviku vo Vrátnej doline. Napriek nepriaznivému počasiu lyžiari naplno využili dni na zdokonalenie svojich lyžiarskych zručností. Večerné chvíle im vypĺňali a spestrili kvízy, súťaže, prednáška záchranára HZS či prednáška prvej pomoci s možnosťou interaktívneho vyskúšania si resuscitácie.

          • Školské kolo – Hviezdoslavov Kubín

          •  

            Tradične ako každý rok naša škola zorganizovala školské kolo súťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnili sa ho najlepší recitátori triednych kôl, ktorí boli rozdelení do troch kategórií, osobitne súťažili v prednese poézie a v prednese prózy. Tento rok malo školské kolo úctyhodnú účasť, predviedlo sa nám až 43 nádejných budúcich hercov či herečiek.

            Víťazi školského kola:
            1. kategória ( žiaci 1. – 4. ročníka)

            POÉZIA
            1. Branislav Strašifták
            2. Miroslava Anna Kováčiková
            3. Benjamín Kolárik

            PRÓZA
            1. Adela Danková
            2. Emma Stránska
            3. Marína Tomašová, Paulína Štefinová

            2. kategória ( žiaci 5. – 6. ročníka)

            POÉZIA
            2. Lena Kadlečíková, Nina Trubínyová
            3. Kvetka Deverová, Lilien Horká

            PRÓZA
            1. Adela Rišková
            2. Tomáš Chromík
            3. Nina Ďurišová, Michal Gembický

            3. kategória ( žiaci 7. – 9. ročníka)

            POÉZIA
            2. Michal Kakalík

            PRÓZA
            1. Adam Hlavaj
            2. Klára Sláviková
            3. Ema Augustinič
             

            Víťazom srdečne blahoželáme a budeme im držať palce na okresnom kole, ktoré sa bude konať 27.3. v Modre.

             

            Mgr. Ivana Barbíriková

          • Retro deň na našej škole

          • Spomienky sú jediným bohatstvom, ktoré nám nikto nemôže vziať. Každý si rád spomenie na príjemné chvíle svojho života z minulosti. Niekedy nám peknú spomienku prinesie známa vôňa, zabudnutá pieseň, pohľad na fotografie či na známe miesto v prírode a niekedy aj oblečenie, ktoré je veľmi dôležitou súčasťou nášho života. Každá doba mala svoje charakteistické črty. Dnes sme si na našej škole zaspomínali na minulé storočie. Žiaci prišli v retro oblečení. Priniesli si  staré šlabikáre, učebnice, walkman, či starý telefón.

            Spoločne sme strávili pekný a veselý deň.

          • Tretiaci háčkujú

          • Nikto by neveril, že raz bude deň, kedy si celá 3.C trieda a niektorí žiaci z 3.A triedy prinesú do školy háčik a vlnu. Takýto deň zažili 22.2.2024, keď prišla do triedy pani Noskovičová. Jej obetavé a šikovné ruky naučili háčkovať nielen dievčatá, ale aj chlapcov.

            Ľudmila Dudášová

          • Retro deň

          • Milí žiaci,  

             v piatok 23.2.2024 sa bude na našej škole konať  tematický piatok s názvom Retro deň. Každý bude mať možnosť prísť do školy oblečený v retro oblečení podľa vlastného výberu. Je už na vás, aké roky minulého storočia si zvolíte.

            Vopred ďakujeme za zapojenie sa a tešíme sa na vás. 

             

          • Karneval -1.stupeň

          • V našej škole sme dňa 13.2.2024 ukončili fašiangové obdobie, usporiadaním už tradičného školského karnevalu, tentokrát pre tých najmenších žiakov na prvom stupni. Nezvyčajným miestom konania karnevalu bola telocvičňa, kde sa v poobedných hodinách zhromaždili malí aj veľkí účastníci karnevalu. Programom deti sprevádzal a o zábavu sa postaral šašo Viktor. Z davu žiakov sa na nás usmievali Anny a Elzy, víly, jednorožce, policajti, vojaci, strašidlá, kozmonauti, zvieratká a veľa iných masiek :) 
            Žiaci si dali naozaj záležať na svojich maskách. Snažili sa zaujať nielen farebnosťou, ale aj originalitou.
            Ďakujeme rodičom, ktorí pomohli žiakom pri vymýšľaní a výrobe kostýmov na tento výnimočný deň. 
            Ďakujeme veľmi pekne a tešíme sa opäť rok...

          • Valentín

          • Dňa 14.02.2024 v našej škole v rámci dňa sv. Valentína panovala dobrá nálada a prevládala červená farba oblečenia. Žiaci v priebehu celého minulého týždňa hádzali do papierovej schránky na chodbe odkazy pre „svojho“ Valentína.

            Valentínska akcia na škole mala veľký úspech a bola príležitosťou, ktorou žiaci mohli prejaviť svoju náklonnosť k spolužiakovi, kamarátovi alebo učiteľovi .Takáto šanca sa nám núka každý deň, pretože lásky nie je nikdy dosť a má veľa podôb.

            Miriama Daňková

          • Karneval – 2. stupeň

          • Počuli ste? Videli ste? 2.stupeň na ZŠ Šenkvice mal karneval! A keby ste vedeli aký!

            Téma bola dopredu známa: rozprávkové bytosti a nebolo pochýb, že to všetci vedeli! Kto nebol, môže ľutovať, pretože sme tu mali čarodejnice, princezné, Harryho Pottera, Ashoku, Stich, slniečko, Wednesday, dalmatínca, kapitána Ameriku, muchotrávku, lesné víly, Pikachu,... a prišli aj Mimoňi! K dobrej nálade prispel aj Dj Maťo, ktorý hral tak výborne, že bol tanečný parket stále plný. Hlavné slovo na úvod mali žiačky deviateho ročníka, ktoré nás sprevádzali celým programom. O výzdobu sa postarali naši deviataci. Nechýbala ani čarovná, rozprávková foto stena, ktorú žiaci vytvorili na hodinách výtvarnej výchovy.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a budeme sa tešiť opäť o rok.

          • Vedecký kuriér

          • Naša škola sa zapojila do projektu Európska noc výskumníkov (https://www.nocvyskumnikov.sk/), prostredníctvom vedeckého kuriéra sme získali bádateľský balíček na predmet fyzika, chémia, biológia a geografia.

            Cieľom aktivity Vedecký kuriér  je ukázať žiakom vedeckú prácu a nadchnúť ich pre vedu a výskum. Vďaka experimentom a priamemu zážitkovému vzdelávaniu si žiaci môžu vyskúšať, aká môže byť práca výskumníkov zaujímavá!

            FYZIKA - Čo všetko dokáže voda a ako sa dajú oklamať oči?

            Žiaci 6.ročníka zisťovali, aké tajomstvá ukrýva voda a ako jej vlastnosti dokážu prekvapiť aj tých, ktorí si myslia, že už o nej vedia všetko. V rámci vedeckého kuriéra fyzika,  mali príležitosť spoznať všetky jej fascinujúce aspekty - od nezvyčajného ohnutia prúdu tečúcej vody, zníženie povrchového napätia a o zákulisí vizuálneho klamstva.

             

            Chémia - Oceán v skúmavke

            Viete si predstaviť ako chemicky rozbiť molekulu vody? Alebo aký účinok má okysľovanie oceánov na živočíchy a korálové útesy? Vďaka vedeckému kuriérovi Oceán v skúmavke si to môžete vyskúšať!  Deviataci si vďaka týmto pokusom mohli vyskúšať, aký účinok má okysľovanie oceánov na živočíchy a korálové útesy, alebo ako chemicky rozbiť molekulu vody na vodík a kyslík. Celý okruh pokusov sme cyklicky uzatvorili zapálením zmesi vodíka s kyslíkom, čím sme opäť vyrobili vodu.

             

            ZOONIVERSE - Sledovanie tučniakov

            Viete kto je Aptenodytes forsteri, kde ho môžete stretnúť a či je spoločenský? Zooniverse je najväčšia svetová a populárna platforma pre výskum, kde dobrovoľníci na základe fotiek z fotopascí po celom svete identifikujú druhy, počty či správanie sa rôznych existujúcich či nových druhov živočíchov. Žiaci 5. ročníka sa zábavnou formou dozvedeli o tučniakoch veľa zaujímavých informácií a reálne prispeli k vedeckému výskumu.

             

            KOZMICKÝ STRÁŽCA - Planetárna obrana

            Ako sa monitorujú asteroidy a kométy, ktoré by mohli krížiť dráhu našej Zeme okolo Slnka? A ak by nám aj niečo hrozilo, vedeli by sme sa účinne brániť? Žiaci 4.ročníka si pomocou interaktívnej aplikácie- https://www.kozmickystrazca.sk/ vyskúšali nájsť odpovede.

             

             

            Eva Mišíková, Michaela Valachovičová a Daniela Januchová

          • Biologická olympiáda kategória E

          • V utorok 6.2.2024 sa žiaci našej školy zapojili do riešenia školského kola Biologickej olympiády v kategórii E. Zúčastnili sa jej 10. žiaci. Všetci sa stali úspešnými riešiteľmi.

            Postupujúci do okresného kola biologickej olympiády sú:

            kategória zoológia: Šarlota SobotováKristína Suchoňová

            kategória botanika: Ema KolenčíkováPatrícia Grúberová

             

            Postupujúcim gratulujeme a budeme im držať palce v okresnom kole.

          • Biologická olympiáda kategória C

          • Olympiáda z biológie sa uskutočnila dňa 11.1.2024, pozostávala z teoreticko-praktickej časti.  V kategórii C sa zúčastnili 4 žiaci. Postupujúci do okresného kola biologickej olympiády sú Kristína SuchoňováEma Kolenčíková.

             

            Postupujúcim gratulujeme a budeme im držať palce v okresnom kole.

          • Chemická olympiáda - školské kolo

          • Vo štvrtok 8.2. 2024 sa žiaci našej školy zapojili do riešenia úloh školského kola Chemickej olympiády v kategórii D. Obom prihláseným účastníkom - Oliverovi Baričičovi a Adamovi Stránskemu z 9.B sa darilo veľmi dobre - stali sa úspešnými riešiteľmi a v polovici marca budú reprezentovať našu školu na okresnom kole v Pezinku. Srdečne im gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.

          • Valentínska pošta

          • Blíži sa sviatok sv. Valentína, a preto sme sa aj tento rok rozhodli, že pre Vás uskutočníme milú školskú akciu s názvom „Valentínska pošta“.

            Chcete potešiť milým pozdravom svojich spolužiakov, kamarátov či učiteľov? Ak áno, svoju Valentínku vhoďte do pripravenej schránky, ktorá je umiestnená na prízemí vedľa riaditeľne. Nezabudnite uviesť meno, priezvisko a triedu adresáta, aby sa Váš odkaz dostal do správnych rúk. Svoje pozdravy môžete do schránky vhadzovať do stredy, 14.02.2024 do 2. vyučovacej hodiny. V deň sv. Valentína, v stredu ich bude špeciálny valentínsky tím rozdávať určeným adresátom. V tento špeciálny deň si môžete obliecť niečo červené, ružové, niečo veselé. O symbol srdiečka sa postará náš valentínsky tím, ktorý bude rozdávať malý prívesok na šnúrke.

            Tešíme sa na Vás.

          • Prespávačka s Andersenom - ocenenie

          • Veľkým úspechom našej školy bol zisk v poradí už tretieho certifikátu eTwinning European quality label, tentoraz za projekt Prespávačka s Andersenom. Projektu sa zúčastnili dve triedy z našej školy pod vedením p. učiteliek Viery Backovej a Kataríny Baňasovej, škola ZŠ Krpeľany, SP51 Wroclaw (Poľsko) a ZŠ Luková (Česká republika).

            Práve s našou partnerskou školou z Čiech sa nám podarilo nadviazať na túto projektovú spoluprácu Erazmus + návštevou, kedy nás do Šenkvíc prišla partnerská škola začiatkom novembra navštíviť. Okrem prehliadky našej školy a účasti českých žiakov na interaktívnych hodinách v jej priestoroch, sme našim partnerom pripravili zážitkový deň v Bratislave, na ktorom sa zúčastnili i vybraní žiaci našej školy, ktorí na projekte participovali.
            Tieto tri nevšedné dni sme zakončili spoločnými raňajkami.

            Za eTwinning tím Katarína Baňasová

          • PROJEKT "PRÍĎ OBLEČENÝ AKO ROCKER"

          • V prvom januárovom týždni sa naši ôsmaci v rámci projektu "Príď oblečený ako rocker" premenili na fanúšikov a poniektorí aj na samotné hviezdy tohto hudobného žánru. Podmienkou na získanie hodnotenia "1" bolo mať na sebe aspoň 3 rôzne prvky tohto štýlu. Takmer všetci žiaci preto prišli oblečení v čiernej farbe, po tele mali imitácie tetovaní, piercingov a čierne nechty, kožené bundy, flanelové košele či roztrhané rifle. Lukáš Jadroň z 8.A doplnil svoj rockový imidž čiernym klobúkom. Väčšina dievčat si zvolila aj dymové líčenie a výrazné šperky, doma vyrobené náhrdelníky zo zicheriek i zaujímavý vlasový styling. Vtipným nápadom bola prezentácia "francúzskej rockerky" Sofie Rakúsovej z 8.B, ktorá mala na hlave baretku, na krku prívesok s "Eiffelovkou" a v ruke pravý francúzsky croissant. Imidž rockovej hviezdy, ktorá by mohla ísť zo školy priamo na pódium, predstavil žiak 8.A, ktorý mal výrazné čierne líčenie očí, rifle s dlhou reťazou, čierne tričko a bundu a vlasy vyčesané do krátkeho číra. Samozrejmosťou bolo rockové oblečenie pani učiteľky Januchovej, ktorá svoj imidž doplnila tmavofialovým rúžom a čiernou kabelkou so striebornou reťazou.

          • Edu Escape Room

          • V dňoch 29.1. až 1.2.2024 si žiaci našej školy vyskúšali netradičné využitie svojich poznatkov a zručností. Spoločnosť EduExtra pre každú triedu pripravila dobrodružnú hru. V tejto hre sa skupina osôb musí v určenom časovom intervale (30 min.) dostať von zo zamknutej miestnosti. Spoločne hľadajú indície, odpovede na zaujímavé hádanky, riešia hlavolamy rôzneho typu a  na ich základe otvoria zámky a uniknú z miestnosti späť do reality. Edu Escape Room je vytvorená tak, aby okrem logického a kritického myslenia, jemnej motoriky, postrehu, žiaci využili vedomosti z každého predmetu v rámci svojej obtiažnosti v súlade so vzdelávacími štandardmi MŠVVaŠ SR. Lektori si vedú štatistiky a porovnania výkonov žiakov po celom Slovensku a podľa ich zhodnotenia 8 tried našej školy podalo excelentný výkon ( otvorili 3 zámky a ešte im zostával časový limit). Najlepší výsledok dosiahla trieda 4.C, ktorá otvorila 3 zámky a zostal jej časový limit 3 min. 26 sekúnd. 10 tried dosiahlo nadpriemerný výkon (otvorili 2 zámky a zostával im čas nad 1 min.) a dve triedy dosiahli priemerný výkon - ôsmaci a deviataci boli spojení. Lektori u žiakov ocenili výbornú spoluprácu v skupina, dobré vzťahy medzi žiakmi, rozvinuté kritické myslenie, húževnatosť a vytrvalosť. Zároveň odporučili ďalšie zdokonaľovanie v čítaní s porozumením a precvičovanie pamäťového sčitovania dvojciferných čísel.

            Ďakujeme rade rodičov, že finančne podporili realizáciu projektu Edu Escape Room v našej škole.

        • Na hodinách techniky sme recyklovali staré plagáty
          • Na hodinách techniky sme recyklovali staré plagáty

          • V rámci  osvety ohľadom druhov vtákov, ochrany prírody a pod zámenkou nadobudnutia mnohých iných skvelých poznatkov pre všetkých žiakov našej školy, sme sa v kolégiu rozhodli zaplniť naše prázdne chodbové steny novými plagátmi, ktoré sme dostali ako darček zo Živice. 
          • Poďakovanie školskému podpornému tímu

          • Dňa 29.1.2024 sme v našej škole oficiálne zaviedli do užívania novú miestnosť, kde členovia školského podporného tímu budú pracovať a hľadať riešenia so žiakmi, rodičmi a pedagogickými zamestnancami. Podporný tím novú miestnosť vkusne a s citom zariadil, aby sa tu všetci  žiaci cítili príjemne, od našich najmenších prváčikov, až po skúsených deviatakov. Nechýba tu oddychová zóna, priestor na sedenie, náučné knihy, rôzne hry, kriedová stena, či logické hlavolamy. Maľba na stene, o ktorej nikto nemôže pochybovať, že nie je školská, celý interiér zjednotila.


            Týmto by sme chceli poďakovať celému podpornému tímu zo kompletnú realizáciu premeny priestoru kabinetu na príjmenú miestnosť, ktorá bude slúžiť celej škole.


             Vedenie školy

          • Výsledky okresného kola matematickej olympiády - kategória Z5

          • Dňa 24.1. 2024 sa na Základnej škole Ľudovíta Štúra v Modre uskutočnilo okresné kolo matematickej olympiády v kategórii Z5. Z domáceho kola sa doň úspešne prebojovali Karolína a Viktória Slotíkové, Teodor Lio, Adela Rišková a Anna Kuchtová.

            Dievčatám, Karolíne a Viktórii Slotíkovým, srdečne gratulujeme, pretože s počtom 10 bodov sa obe stali úspešnými riešiteľkami okresného kola v kategórii Z5.

            Tešíme sa z vašich úspechov a ostatných povzbudzujeme, aby sa neváhali zapojiť opäť budúci školský rok.

            Jana Hrnčiariková