• Rozlúčka s deviatakmi

          • Všetko má svoj začiatok i koniec. Ale to čo vyzerá ako koniec, môže byť iba začiatok...

            V pondelok  26.6.2023 sme  sa rozlúčili s našimi deviatakmi, ktorí si pre nás pripravili pekný program a video.  Od školy dostali sladkú tortu, na ktorej si pochutnali.

            Prajeme našim deviatakom úspešný štart na stredných školách, ktoré si vybrali a veľa šťastia v osobnom živote. Veríme, že na školu budete spomínať v dobrom.... 

          • Prespávačka s Andersenom

          • Opäť sa nám podarilo nadviazať medzinárodnú kooperáciu na projekte eTwinning. V rámci nášho projektu s názvom „Prespávačka s Andersenom“ sme nadviazali trilaterálnu partnerskú spoluprácu žiakov zo Slovenska, Česka a Poľska. Ako komunikačné jazyky slúžili slovenčina, čeština, poľština a angličtina. Žiaci boli spolu v kontakte počas online stretnutí a v priebehu školského roka plnili úlohy, ktoré si s partnermi navzájom zadávali. 

            V rámci našej školy ZŠ Šenkvice sa projektu zúčastnili triedy 5.A na hodinách anglického jazyka s pani učiteľkou Backovou a trieda 6.A na hodinách slovenského jazyka a občianskej náuky s pani učiteľkou Baňasovou.

            Témou týchto úloh boli Andersenove rozprávky, prostredníctvom ktorých si žiaci zdokonalili svoje komunikačné a jazykové kompetencie, obohatili si anglickú slovnú zásobu, zlepšili sa v IT technológiách a v neposlednom rade sa oboznámili s kultúrou susedných národov.

            Novonadobudnuté vedomosti o partnerských školách a mestách si spolu overili  formou interaktívnej prezentácie vytvorenej pomocou AI nástroja Curipod, kde cez mobilné zariadenia hlasovali a písali odpovede na položené otázky.

            Výstupom spoločných kooperatívnych aktivít bola e-kniha či slovensko-česko-anglicko-poľský slovník. Vrcholom projektu bolo spoločné prenocovanie triedy v škole pri eTwinningových aktivitách, teda Prespávačka s Andersenom.

             

            Za minuloročný eTwinning projekt „Krátke príbehy s ponaučením“ vytvorený so 6.B triedou sme vyhrali ocenenie Európsky Certifikát kvality. Európsky certifikát kvality (EQL) udeľuje Centrálna podporná služba v Bruseli (CSS) tým projektom, ktoré získali aspoň 2 národné certifikáty kvality a nominovala ich národná podporná organizácia. Sú to projekty spĺňajúce vysoké kritériá kvality medzinárodnej spolupráce.

             

            Naším plánom je v pokračovať v úspešných medzinárodných spoluprácach na projektoch eTwinning.

          • Vyhodnotenie bežeckej súťaže


          • Počas školského roka mali naši žiaci možnosť zapojiť sa do bežeckej súťaže vo svojom voľnom čase. Úlohou žiaka bolo odbehnúť si určitý úsek vo svojom voľnom čase.
            Žiaci sa aktívne zapájali od začiatku súťaže a môžu byť motiváciou pre ostatných študentov.
            Súťaž bola vyhodnotená na základe najvyššieho počtu odbehnutých kilometrov počas trvania súťaže.

            Na prvom mieste medzi chlapcami skončil Lukáš Rédeky, ktorému sa podarilo odbehnúť spolu 181 km. Na druhom mieste skončil Jakub Lanátor s výsledkom 112km. Na treťom mieste skončil Marko Maslík s počtom 27,5 km.

            Medzi dievčatami bol menší záujem a  na prvom mieste sa umiestnila Eliška Nováková s výsledkom 20,5 km a verím, že v ďalšom ročníku sa zapojí väčší počet žiakov.

            Žiaci za svoje výkony budú odmenení na konci školského roka. Cieľom tejto súťaže bolo hlavne vytvoriť športové návyky a urobiť niečo navyše pre svoje zdravie. Verím, že sa nám podarí zorganizovať túto aktivitu aj v ďalšom školskom roku a zapojí sa oveľa viac žiakov. Tento ročník bol prvý a dúfam, že bude aj motivačný do budúcnosti.

            Mgr. Boris Petrakovič

          • Organizácia vyučovania od 26.6. do 30.6.2023

          • Vážení rodičia a milí žiaci,


            posielame Vám informáciu o  organizácii vyučovania od 26.6. do 30.6. 2023.


            26.6. až 29.6. 2023
            končí vyučovanie:
            –    1.stupeň o 11:30 hod.
            -     2.stupeň o 12:00 hod.
            -    družinári idú na obed s pani družinárkou o 12:30 hod. 
            -    žiaci budú mať triednické hodiny s triednym učiteľom.

            26. a 27.6. - výmena učebníc

            26.6. -  rozlúčka s deviatakmi v KIS, 
            1.stupeň o 9:00 hod.
            2.stupeň o 10:00 hod.
            + triednické hodiny.

            ŠKD bude fungovať v riadnom režime.

            30.6.2023
            - slávnostné ukončenie šk. roka 2022/23 o 9:00 hod. v telocvični
            - obed v ŠJ od 10:00 hod. 
            - ranný ŠKD od 6:30 hod.
            - ŠKD bude do 12:00 hod.

             

          • Vítanie leta

          • Milí žiaci,

            pri príležitosti oceňovania úspešných žiakov našej základnej školy starostom obce, Vás srdečne pozývame na podujatie Vítanie leta dňa 23.6. o 17:00 hod. na Námestie G. Kolinoviča. Počas akcie Vítania leta sa Vám predstaví CIRKUS-KUS, Dávid Králik so svojou najnovšou knihou - Tukan, budú pripravené ohniská na opekanie.

             

             

             

             

             

          • FĽAŠTIČKA  PRE SENIORA

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

            chceli by sme sa zapojiť do zbierky pre seniorov. Dnes Vám dávame do povedomia 2. ročník tejto krásnej zbierky - FĽAŠTIČKA  PRE SENIORA. V minuloročnej úspešnej zbierke sa vyzbieralo 260 sirupov a hotovosť, za ktorú boli zakúpené špeciálne poháriky pre imobilnejších  - podporili sa 4 domovy pre seniorov.

            Do každého domova sa priviezlo 65l sirupov, čo zodpovedá cca 422l pitného režimu a tiež sa prerozdelili poháriky na ľahšie pitie. 

            Podporme spolu tak dôležitý pitný režim v týchto horúcich dňoch . Povedzte o tejto akcii svojim priateľom, známym, kolegom, firmám nech  spoločne prinesieme pitný režim našim starkým .

            (Každá jedna fľaštička poteší)

             

            ĎAKUJEME

             

          • Anglický týždeň

          • Máme za sebou druhý kurz anglickej komunikácie s agentúrou TalkTalk a tentokrát by sme vás o ňom chceli poinformovať z pohľadu žiaka, ktorý sa kurzu zúčastnil...

                     Na našej škole od 5.6. do 8.6.2023 sa uskutočnil pre nás – deviatakov - anglický týždeň. Bol sprevádzaný lektorkou Daisy Wells, ktorá prišla na Slovensko z Nového Zélandu. Daisy Wells učí nielen u nás, ale aj v Nemecku a Rakúsku.

                     Rozprávať celý čas po anglicky bola určite pre nás výzva, no zároveň sa z toho stala zábava pomocou kvízov a iných hier, ktoré nám lektorka pripravila. Každý deň mali áčkari s ňou prvé tri hodiny a béčkari zase posledné tri hodiny.

                     Anglický týždeň je pre nás všetkých určite nezabudnuteľným zážitkom, z ktorého sme si mimo zábavy zlepšili svoje schopnosti s anglickým jazykom. Na záver ako odmena za účasť na anglickom týždni nám bol venovaný certifikát.

                     Túto školskú akciu sme si všetci užili a môžeme zaručiť, že sa budúci deviataci majú na čo tešiť!

            Richard Mičunek, 9.A

          • Didaktické hry a Účelové cvičenie

          • Dňa 21. 6. 2023 sa uskutočnia Didaktické hry v prírode pre žiakov 1. stupňa a Účelové cvičenie pre žiakov 2. stupňa. Žiaci prídu športovo oblečení, nezabudnúť si priniesť vodu, šiltovku/klobúk.

            1. stupeň: 8:00 - 11:30 hod. / ŠKD bude v riadnej prevádzke/

            2. stupeň: 8:00 - 12:00 hod.

            Bližšie informácie Vám poskytnú triedne pani učiteľky.

          • Exkurzia do Modry

          • V dňoch  15. a 16. júna 2023 navštívili naši žiaci Strednú odbornú školu vinársko-ovocinársku v Modre. Počas návštevy sa oboznámili s históriou školy, zúčastnili sa projektového vyučovania, upevnili si  základy mikroskopovania so svetelným mikroskopom, pripravili natívny  preparát z cibule, mali možnosť vidieť aj rastlinnú bunku, prieduchy, pozorovali rastlinné a živočíšne preparáty. 

            Okrem tohto navštívili aj pomologický sad a ampelografický vinohrad, dozvedeli sa pútavé informácie ohľadne včelárstva a chovu včiel. 

            Ďakujeme pani riaditeľke školy, Ing. Monike Kisovej, že nám ukázala školu a odborné učebne.

          • Plavecký kurz - 6. ročník

          • V týždni od 5.júna do 9. júna 2023 naši žiaci 6.ročníka absolvovali základný plavecký kurz. Kurz bol zameraný na zlepšenie plaveckej techniky a vylepšenie plaveckých spôsobov. Uskutočnil sa v priestoroch Mestskej plavárne v Senci pod vedením skúsených inštruktorov plávania. Žiaci boli rozdelení do štyroch skupín a počas celého týždňa zlepšovali svoje plavecké zručnosti. Pred samotnou výukou v bazéne žiaci absolvovali krátku rozcvičku pri bazéne. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť detí z pobytu vo vode, čo bolo na ich tvárach aj vidieť. Boli disciplinovaní, snaživí a každý jeden urobil veľa práce. Na konci výcviku žiaci dostali za odmenu vstup do akvaparku, medailu za účasť a diplom.

            Mgr. Boris Petrakovič

          • MATEMATICKÝ KLOKAN 2023 – výsledky žiakov 1. stupňa

          • V 25. ročníku sa do najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže - Matematický klokan  zapojilo 81 žiakov 1. stupňa ZŠ Šenkvice.

            V kategórii KLOKANKO 1 súťažilo 36 žiakov. Úspešnými riešiteľmi sa stali Ela Dovičovičová, Boris Kotes a Oliver Ochaba.

            V kategórii KLOKANKO 2 súťažilo 23 žiakov. Úspešnými riešiteľmi boli Martin Kukučka, Samko Horvat, Lena Mlynárová, Juraj Budzák, Benjamín Kolárik, Hana Mlynárová, Lenka Miklášová.

            V kategórii KLOKANKO 3 súťažilo 16 žiakov. Úspešnými riešiteľmi sa stali Karolína Balážová, Vincent Krajčovič.

            V kategórii KLOKANKO 4 súťažili 6-ti žiaci. Úspešnými riešiteľmi boli Adela Rišková, Adrián Fekete.

            Každý súťažiaci bol odmenený diplomom a ceruzkou s nápisom ,, Súťažím s Talentídou“.

            Žiaci, ktorí sa zaradili medzi 10 % najúspešnejších súťažiacich vo svojej kategórii dostali ceny.

            Súťažiacim blahoželáme k výsledkom a o rok "klokaníme" opäť.

            Mgr. Zuzana Malíšková

          • MDD

          • Dnešný Medzinárodný deň detí hýril v našej škole pestrosťou aktivít mimo areálu školy, pretože z dôvodu realizácie prístavby a nadstavby školy sme nemohli usporiadať tradičný Deň deti, ako u nás býva zvykom. Každá trieda si naplánovala svoju vlastnú aktivitu - kino, turistiku, vychádzku po Šenkviciach, návštevu partnerskej školy v Bánovciach nad Bebravou, bowling, výlet na Železnú studienku..... Na všetky tieto aktivity prispela sumou 5€ na žiaka Rada rodičov pri ZŠ Šenkvice, ža čo im veľmi pekne ďakujeme. 

            Všetkým našim žiakom prajeme krásny Deň detí.