• Exkurzia v Majolike Modra

          •  V stredu 18.10.2023 sa žiaci 5.A a 5.B zúčastnili exkurzie v ľudovoumeleckom výrobnom družstve Slovenská ľudová majolika v Modre. V rámci nej si žiaci mali možnosť pozrieť inštruktážne video, v ktorom sa dozvedeli viac o histórii tohto umeleckého remesla a mali možnosť nahliadnuť do technológie výroby modranskej keramiky, ktorá je zapísaná v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Následne si spolu s milou pani sprievodkyňou prešli celý areál remeselných dielní a tá im veľmi podrobne a pútavo vysvetlila celý výrobný proces modranskej keramiky od hliny a hrnčiarskeho kruhu cez sušenie, prvotné vypaľovanie, glazovanie, maľovanie ornamentov až po finálne vypálenie hotového výrobku. Dozvedeli sa, že existujú 4 druhy dekoru – pestrofarebný, modrý, habánsky a zelený, pri ktorom bolo zaujímavé, že tento zelený odtieň vzniká až po vypálení z pôvodnej čiernej farby. Nazreli aj do troch typov pecí, v ktorých sa keramika vypaľuje pri teplote cca 1000 stupňov a vyskúšali si aj proces glazovania. Na záver si každý žiak mohol vymaľovať svoju malú keramickú ozdôbku, ktorá bude následne vypálená a o pár týždňov doručená svojmu "autorovi".

            Mgr. Daniela Januchová

          • Výchovné koncerty Akustika a folklór

          •  Dňa 17.10.2023 sa v KIS v Šenkviciach uskutočnili 3 výchovné koncerty pre žiakov našej školy s názvom Akustika a folklór. Traja skúsení odborníci - PaedDr. Roman Bienik, PhD (folklorista, výrobca hudobných nástrojov a pedagóg na Katedre hudby ŽU v Žiline),  doc. RNDr. František Kundracik, PhD (fyzik a vedecko-výskumný pracovník na Katedre experimentálnej fyziky UK v Bratislave) a  Mgr. art. Jozef Šimonovič (herec a recitátor) nám priblížili viaceré slovenské ľudové aerofóny (dychové nástroje) z hľadiska ich výskytu, výrobného procesu a ich akustických vlastností. Na praktických ukážkach nám pán docent Kundracik názorne predviedol, ako v týchto nástrojoch vzniká tón, aký vplyv na jeho výšku má dĺžka vzduchového stĺpca i sila prúdu vzduchu, ktorý do nástroja prúdi. Fascinujúce ukážky hry na viacerých hudobných nástrojoch v podaní pána Romana Bienika doplnil svojim pútavým prednesom pán recitátor Jozef Šimonovič, ktorý recitáciou básne o našej ľubozvučnej slovenčine celý výchovný koncert aj zakončil.

            Mgr. Daniela Januchová

             

          • Testovanie pohybových predpokladov

          • Naša škola sa zapojila do celoslovenského testovania pohybových predpokladov žiakov 1.a 3. ročníka. Cieľom bolo zistiť stav pohybových predpokladov žiakov v porovnaní so žiakmi z celého Slovenska. Pani učiteľka Mgr. K. Jánoštiaková Gáliková si so žiakmi pripravila rôzne športové aktivity na zistenie pohybových predpokladov. Aktivity sa žiakom veľmi páčili. Mnohí si ich vyskúšali aj viackrát.

          • Deň zdravej výživy

          • 16. október bol v našej škole trošku iný deň. Na tento deň sa všetci veľmi tešili. Mnohí žiaci sa rozhodli, že si pripravia zdravšiu desiatu. Priniesli si chutné, zdravé ovocie a zeleninu. Na hodinách tvorili básne, v ktorých písali o vitamínoch a blahodárnych účinkoch ovocia a zeleniny pre človeka.

          • Stojisko na bicykle a kolobežky

          • Škola v spolupráci  so sekciou údržby pri Obecnom úrade v Šenkviciach vybudovali svojpomocne odstavnú plochu pre bicykle a kolobežky, ktorá zanikla pri rekonštrukcii školy. Pri budovaní tejto plochy boli použité staré betónové kocky, ktorým sme našli ďalšie využitie. Ďakujeme pánovi školníkovi a členom sekcie údržby za dobre odvedenú prácu. Aj takýmto spôsobom sa snažíme napĺňať ciele Zelenej školy.

            Stojisko môžu  žiaci začať používať, aby už kolobežky a bicykle neboli odstavené na trávniku pri lavičkách. Ďakujeme za pochopenie.

          • Deň duševného zdravia

          • Dnes 10.októbra sme sa aktívne venovali téme duševného zdravia a o tom aké je dôležité sa rozprávať o veciach, ktoré nás trápia. Svoje sily spojili vsetky ročníky a vyjadrili svoje názory. Touto cestou sa chceme poďakovať všetkym aktívnym účastnikom, ktorí rozžiarili našu školu žltými farbami a dúfať, že nám dobrá nálada vydrží počas celého školského roka.

          • Výlet 8.A a 8.B do Viedne so snahou o zanechanie minimálnej uhlíkovej stopy

          • Zopár faktov na úvod 😊

            Jedným z najväčších producentov uhlíkovej stopy, a tým aj najväčším znečisťovateľom životného prostredia sa považuje spôsob dopravy.  Pri ceste lietadlom sa uvoľní  do ovzdušia 285 g uhlíka na kilometer, zatiaľ čo v prípade auta je to 104 g a v prípade vlaku je to 14 g. Rozhodli sme sa minimalizovať našu uhlíkovú stopu pri návšteve Viedne a vyrazili sme vlakom!

             

            Je ráno 5.10.2023  a 37 žiakov z 8.A a 8.B  sa stretáva na železničnej stanici v Šenkviciach, nastávajú  posledné kontroly cestovných lístkov, poistenia, súhlasov, pasov a môže sa vyraziť na cestu. Plní očakávania nastupujeme do vlaku a s jedným prestupom v Bratislave na hlavnej stanici sme zrazu o 9:44 vo Viedni.

            Tu nás privítala pani sprievodkyňa, ktorá nás nasledujúcich 5 hodín nespustila doslova z ucha, pretože sme počas jej sprievodu počúvali výklad o všetkých záhadách a historkách Viedne. Aká bola naša cesta Viedňou? Z hlavnej stanice sme išli pešo cez zámok Belvedér až k budove rakúskeho parlamentu. Odtiaľ sme nasadli na električku a pozreli sme si Viedeň aj z tejto perspektívy.  Vystúpili sme pri zvláštnom architektonickom diele s názvom Hundertwasserhaus. Pokračovali sme na Schwedenplatz odkiaľ to bolo už len na skok k prekrásnej gotickej pamiatke Stephansdom. Tu sme mali veľké šťastie, pretože pri vchádzaní do vnútra sa spustila organová hudba, čo dotváralo krásnu dobovú atmosféru. Vtedy sme už začali pociťovať hlad, a tak sme sa vybrali smerom na Naschmarkt, kde sme ochutnali špeciality zo všetkých kútov sveta. Posilnení sme pokračovali cez Hofburg až do  magického domu s názvom Time Travel, kde sme absolvovali 400 rokov histórie Viedne za  1 hodinu.

            Skvelá zábava – vrelo odporúčame 😊

            No, aby sme toho adrenalínu nemali málo, naspäť na stanicu sme sa odviezli metrom – to sme predsa mnohí tiež chceli zažiť. Vlak sme krásne stihli a o 19:03 sme už plní zážitkov vystupovali v Šenkviciach.

            A čo na záver? Cestovanie vlakom je skvelé, vyžaduje si však aj určitú dochvíľnosť, presnosť a zodpovednosť, toto všetko sa nám podarilo skĺbiť a my sme si spoločne užili úžasný výlet a ešte sme aj ušetrili našu planétu od mnohých škodlivých plynov.

            Výzva splnená – za zážitkami cestujeme EKOLOGICKY!

             

            Mgr. Jana Hrnčiariková

          • Biela pastelka - poďakovanie

          • 22. septembra 2023 sa uskutočnila v našej škole verejná zbierka Biela Pastelka. Je to zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Jej výnos slúži na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili. Spolu sme vyzbierali krásnych 229,27€. 

            Finančné prostriedky boli odovzdané Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

             

             

             

          • Slávnostné otvorenie šk. roka 2023/2024

          • Zahájenie školského roka 2023/2024 bolo o niečo slávnostnejšie a špecifickejšie oproti minulým rokom, pretože sme uviedli do prevádzky prístavbu a nadstavbu našej školy spojenú s kompletnou rekonštrukciou kuchyne, ktorá priniesla dlho očakávané priestory a s nimi prichádza komfort pre všetkých žiakov a učiteľov pri tak dôležitej činnosti, akou vyučovací proces nepochybne je.

            Na otvorení sme privítali vzácnych hostí z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, zástupcov z Bratislavského samosprávneho kraja, zástupcov našej obce, primátorov a starostov susedných obcí, pani riaditeľku MŠ v Šenkviciach, predstaviteľov stavebnej firmy ROKO gips.

            Pozvanie prijali aj bývalé pani riaditeľky našej školy a bývalí členovia pedagogického zboru.

            Vďaka rekonštrukcii školy sme získali 7 nových tried, ktoré budú slúžiť žiakom 1. stupňa a školskému klubu detí. Tieto triedy sa nám podarilo kompletne vybaviť nábytkom a 5 tried už má k dispozícii aj interaktívne obrazovky. Všetky ostatné triedy v škole sú vybavené interaktívnymi tabuľami s dataprojektormi. V prístavbe školy bude k dispozícii výťah a toaleta pre imobilných, výmena vzduchu v novovzniknutých triedach je zabezpečená formou rekuperácie a na streche si budeme vyrábať energiu zo „slniečka“ pomocou fotovoltických panelov. Konečne má každá trieda svoju kmeňovú učebňu, a  tak môže naplno využívať odborné učebne ako laboratórium, počítačové učebne, jazykovú učebňu, učebňu techniky, malú telocvičňu či knižnicu na ich pôvodný účel.

            Školská kuchyňa taktiež prešla kompletnou rekonštrukciou od rozvodov, cez obklady až po moderné stroje na prípravu jedla, ktoré pani kuchárkam uľahčia prácu.

          • Deň mlieka na školách

          • V septembri slávime Svetový deň mlieka v školách. Jeho cieľom je upozorniť na význam a pozitíva mliečneho programu a dôležitosť  konzumácie mliečnych výrobkov deťmi. Podporovať zdravé stravovacie návyky detí a zvýšenie povedomia o dôležitosti správnej výživy. 
            V tento deň sa žiaci rozprávali o prvej potrave človeka po príchode na tento svet. Dozvedeli sa, že mlieko je významným zdrojom vitamínov, bielkovín a minerálnych látok. Počas desiatovej  prestávky mali možnosť ochutnať mlieko, odpovedali na zvedavé otázky našich deviatakov a prváčikov sme naučili správne triediť odpad.

          • Európsky deň jazykov

          •  

            Minulý týždeň  sme na škole oslávili Európsky deň jazykov, ktorý sa v rámci Európy oslavuje už 22. rok. Naša škola sa ho rozhodla osláviť tento deň zapojením sa do rôznych medzinárodných iniciatív, v ktorých žiaci škôl prezentujú svoje znalosti o jazykoch. Žiaci na prvom stupni nám pomohli už s prípravami, keď pre nás vyrobili vlajky európskych štátov. Druháci sa naučili pomenovať farby po anglicky aj francúzsky a štvrtáci kreslili návrhy do „Súťaže o tričko Európskeho dňa jazykov“. Na druhom stupni sme sa zapojili do iniciatív „Jazyky v mojej triede/škole“ nakreslením obrazu s vlajkami všetkých štátov, ktorých jazykmi u nás hovoríme. Počas dňa sme sa venovali interaktívnej mape, pomocou ktorej sme so žiačkou Larou cestovali celou Európou a naučili sa o každom jazyku niečo zaujímavé. Zabavili sme sa prekladačom Európskych jazykov, hádaním štátov podľa obrázkov aj audio nahrávok, čítaním viacjazyčnej knihy vtipov, či zisťovaním, čo o jazykoch je mýtus alebo fakt. Ôsmaci a deviataci sa zapojili do interaktívnej AI Curipod prezentácie, kde si svoje nové vedomosti o jazykoch aj overili. Výsledky máte priložené dole.

            Najobľúbenejšou iniciatívou sa však stala súťaž o natočenie videí s jazykolamami, ktoré naši žiaci dokázali povedať v angličtine, nemčine, taliančine, francúzštine aj ukrajinčine. Zabavte sa spolu s nami, alebo sa niektoré aj naučte. O umiestení na medzinárodných iniciatívach vás budeme informovať.

             

        • Svetový deň bez áut  22.9.2023
          • Svetový deň bez áut 22.9.2023

          • V piatok 22.9. 2023 sme na našej škole odmeňovali žiakov, ktorí v tento deň prišli do školy inak ako autom. Celá akcia bola pod taktovkou žiakov 8.A triedy, ktorí si pre cyklistov, kolobežkárov, autobusárov a najmä pre tých, ktorí prišli pešo pripravili zdravú odmenu. Je veľmi dôležité neustále  si pripomínať, že nevyužitím auta ozdravujeme nie len seba, ale aj našu planétu.
          • Európsky týždeň mobility

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            v piatok 22.09. 2023 je Svetový deň bez áut, je vyvrcholením kampane -  Európsky týždeň mobility.


            V rámci programu Zelená škola, by sme sa radi zapojili do tejto výzvy s tým, že sa pokúsime podporiť u žiakov ekologickú formu dopravy do školy.

            Bude pozitívne, ak sa deťom podarí  prísť do školy pešo, na bicykli, či verejnou dopravou.
            Chceme takto upozorniť na znečistené životné prostredie automobilmi a ich následné škodlivé dopady na ľudské zdravie.

            Podporte našu výzvu a privstaňte si, aby sme všetko stihli bez stresu a zbytočného náhlenia a nechajme auto aspoň zajtra v garáži.

            Zelená škola

          • Biela pastelka

          • Len si to predstav.... Aké to je, veci si len predstavovať...

            22. septembra 2023 sa uskutoční na našej škole verejná zbierka Biela Pastelka. Je to zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Jej výnos slúž na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Žiaci, zamestnanci a  rodičia môžu do verejnej zbierky prispieť ľubovoľnou sumou, ktorú vložia do pokladničky. Pokladnička bude k dispozícii ráno 22.9.2023 pri hlavnom vchode.

             

            Vopred  ďakujeme všetkým, ktorí sa svojím príspevkom rozhodli podporiť nevidiacich a slabozrakých.

          • Bežecká súťaž "Rozbehaj sa" 2023 (2.stupeň)

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

            od 2. októbra 2023 budú mať žiaci možnosť zapojiť sa do bežeckej súťaže - "Rozbehaj sa". Súťaž prebieha počas celého školského roka 2023/2024 do 20.júna 2024 formou mimoškolskej aktivity.

            Úlohou žiakov je odbehnúť, čo najviac kilometrov vo svojom voľnom čase. Svoje výsledky môžu žiaci posielať ako fotku cez Edupage p. učiteľovi B. Petrakovičovi. Na konci školského roka prebehne vyhodnotenie súťaže a uzavretie druhého ročníka bežeckej súťaže. Viac informácií sa žiaci dozvedia na hodinách TSV. Ďakujem  a teším sa na vaše výkony- Mgr. Boris Petrakovič.

          • Krúžok Relaxáčik

          • Relaxáčik ti ponúka veľa zábavných možností:

            - ako odbúrať stres a strach a načerpať pozitívnu energiu,

            - ako nájsť kúzelné momenty v každodennom živote,

            - trénovať všímavosť (MINDFULNESS), sebalásku, súcit a vďačnosť

            - naučiť sa pri relaxácii správne dýchať,

            - cvičiť "POZDRAV SLNKU", detské "TAI ČI",

            - veľa sa spolu smiať😉💕...

            od 2.10.'23 každý pondelok od 16.00- 17.00 v 1.B (pomôcky maska na oči,vankúšik alebo karimatka)

            vych.Silvia Jurkovičová

          • INFORMÁCIE KU KRÚŽKOM

          •  

            Futbalový krúžok

            Deň – utorok je len orientačný. Tréneri si na futbalovom ihrisku rozdelia žiakov podľa veku do skupín. Prihlásením na krúžok sa žiak stáva členom futbalového klubu. Členstvo v klube je spojené s ďalšími poplatkami, bližšie informácie Vám poskytnú tréneri.

             

            Šikovné rúčky

            Krúžok je pre každého, kto rád tvorí, modeluje, kreslí, maľuje, lepí, strihá a vyrába.

             

            Kurz háčkovania a pletenia

            Krúžok je pre deti, ktoré by sa chceli naučiť základy háčkovania a pletenia. 

             

             

          • Pozemný hokej

          • ŠK Šenkvice pozýva dievčatá a chlapcov, ktorí majú záujem hrať pozemný hokej na tréning. Bližšie informácie nájdete v prílohe.

          • Počítačový krúžok - pokročilí

          • ZŠ Šenkvice ti prináša počítačový krúžok zameraný na pokročilejšiu prácu s počítačmi. Je vhodný pre všetkých, ktorí chcú používať počítač aj na iné aktivity, ako hranie hier. Naučíte sa  základy programovania alebo 3D tlač, ale aj ukážku najnovších technológií vo svete IT zábavnou a zaujímavou formou, systémy používaných v najvyspelejších IT firmách sveta.

            Viac informácií sa dočítate v priloženom letáčiku.

            ZS_Senkvice_IT_kruzok_2023-2024.docx