• Deň narcisov

          •  DEŇ NARCISOV - 20.apríl 2023

            Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine.

            Tento rok sa zbierka koná už 27.- krát. Na Slovensku je veľa vzácnych zbierok. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka narcisov tá najvzácnejšia. Pripnite si malý kvietok na podporu onkologických pacientov opäť aj v uliciach. Viac o tom, ako pomáha Liga proti rakovine zo zbierky DEŇ NARCISOV nájdete na https://www.dennarcisov.sk/.

            Naša škola sa opäť zapája do verejno-prospešnej zbierky.

            Dobrovoľníci, žiaci deviateho ročníka, sa budú pohybovať po našej škole a obci s pokladničkami, do ktorých môžete prispieť dobrovoľným príspevkom.

            Vopred Vám ĎAKUJEME, Liga proti rakovine

          • Zber papiera

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            od 17. 04. do  21.04. 2023 bude prebiehať v našej škole zber papiera súťažnou formou v rámci Zelenej školy. Kontajner na papier bude zložený v priestoroch bočného vchodu do školy (ulica, ktorou sa vchádza do telocvične).

            Papier bude preberať a vážiť pán školník každý deň v čase od 7:00 do 7:30 hod. a od 13:00 do 14:00 hod.

            Od 7:30 do 8:00 hod. je uzavretý vstup na Školskú ulicu kvôli bezpečnosti detí.

            Pána školníka môžete kontaktovať na tel. čísle 0915 748 496 a dohodnúť si prevzatie papiera aj mimo určených hodín.

            Trieda, ktorá nazbiera najviac kilogramov papiera získa sladkú odmenu.

            Odovzdaný papier nesmie obsahovať:

            • kartón,
            • odovzdané balíky papiera nesmú byť zviazané špagátom ani lepiacou páskou,
            • kalendáre musia byť zbavené plastového viazania a kartónových častí,
            • darčekové tašky,
            • fólie na zabalenie časopisov,
            • tvrdé obaly kníh.
          • Súťaž o najkrajšiu výzdobu tried s veľkonočnou tematikou

          • 30.marca sa uskutočnilo vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu výzdobu tried zameranú na veľkonočnú tematiku. Hodnotenie tried zrealizovali členovia žiackeho parlamentu.

            V priebehu niekoľkých dní sa triedy zmenili na nepoznanie. Na 3. mieste sa umiestnila 6.B trieda, na druhom mieste je 8.B  a víťazom sa stala jednoznačne  9.B trieda.

            Víťaznej triede srdečne blahoželáme!

        • 7.A na zbere medvedieho cesnaku
          • 7.A na zbere medvedieho cesnaku

          • Medvedí cesnak patrí medzi prvé jarné bylinky, bez ktorého si jar už nevieme predstaviť. Má antibiotické a dezinfekčné účinky a vysoký obsah vitamínu C. V ľudovom liečiteľstve sa využíva na znižovanie krvného tlaku, čistenie ľadvín a močového mechúra. Vyznačuje sa detoxikačnými účinkami, upokojuje a zvyšuje chuť k jedlu.
        • Školské kolo celoslovenskej súťaže Slávik Slovenska 2023
          • Školské kolo celoslovenskej súťaže Slávik Slovenska 2023

          • Dňa 30.3. 2023 sa v sále KIS v Šenkviciach konalo školské kolo súťaže Slávik Slovenska 2023. Porota v zložení Mgr. Daniela Januchová, Mgr. Andrea Hajková, Mgr. Zuzana Malíšková a Mgr. Zdenka Horváthová ocenila výkony našich spevákov a speváčok nasledovne:

             

            1.  kategória (1.-3.ročník):

            1. miesto: Lošonská Simona (1.B)

            2. miesto: Mičáková Diana (1.B)

            3. miesto: Deverová Darina (2.B)

             

            2. kategória (4.-6.ročník)

            1. miesto: Filip Krajčovič (6.B)

            2. miesto: neudelené

            3. miesto: Dorota Boďová, Kvetoslava Deverová (obe zo 4.A) a Eva Fidriková (5.B)

             

            3. kategória (7.-9.ročník)

            1. miesto: neudelené

            2. miesto: neudelené

            3. miesto: Matej Kupkovič (8.A)

             

             

             

             

                     Všetkým zúčastneným deťom ďakujeme za krásne súťažné výkony, oceneným blahoželáme a víťazom jednotlivých kategórií želáme veľa úspechov v okresnom kole v Pezinku.

            Mgr. Daniela Januchová

                                                 

          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • V dňoch 20. - 21.3.2023 sa v Pezinku uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády v kategórii P3 - P8. Úspešnými riešiteľmi v kategórii P3 boli Vincent Krajčovič, Matej Skyba a Jakub Červenka a v kategórií P5: Jakub Kollár a Michal Vojtko.

            Srdečne gratulujeme a tešíme sa z úspechu našich žiakov.

          • DEŇ VODY

          • 22.3.2023 sme si pripomenuli Deň vody. V tento deň v triedach prevládala modrá farba. Projekty na nástenkách zobrazovali význam vody, ako šetriť vodou, rozprávali sme o znečistených riekach. Prváci si čítali príbeh O kvapôčke Žblnke.Triedni učitelia a asistenti pripravili rôzne aktivity pre žiakov.

        • Kolégium Zelenej školy INFORMUJE
          • Kolégium Zelenej školy INFORMUJE

          • Minulý rok sme si v programe Zelená škola stanovili 2 hlavné ciele.

            1. Zníženie KOMUNÁLNEHO odpadu o 10%     
            2. Zníženie odpadu, ktorý tvoria PLASTY o 20%
          • Beseda so spisovateľom - Braňo Jobus

          • Beseda so spisovateľom Braňom Jobusom 9.3.2023 sa uskutočnila v priestoroch kultúrneho domu. Na jeho príchod sa žiaci vzorne pripravili. Na hodinách slovenského jazyka sa oboznámili s jeho literárnou tvorbou. Taktiež vytvorili krásne plagáty, ktoré sa spisovateľovi veľmi páčili. Autor zaujímavým spôsobom hovoril o svojom živote a literárnej tvorbe. V závere besedy mu žiaci položili rôzne otázky, na ktoré Braňo Jobus pohotovo odpovedal. Po besede si mohli žiaci kúpiť knihy, do ktorých im autor napísal venovanie.

          • Dejepisná olympiáda

          • Aj v tomto školskom roku sa žiaci našej školy zapojili do dejepisnej olympiády. Súťažilo sa v troch kategóriách - šiesty, ôsmy a deviaty ročník. Školské kolo olympiády sa uskutočnilo ešte v decembri minulého roka. Zo šiesteho ročníka sa ho zúčastnil Michal Kakalík, Andrej Václavík, Milan Bednár, Filip Krajčír, Filip Krajčovič a Adam Hlavaj; z ôsmeho Ján Danko, Patrik Vereščák a Adam Baričič a z deviateho žiaci: Eliška Nováková, Natália Strašiftáková, Martin Kakalík, Viktória Kakalíková, Ivo Kratochvíľa, Dominik Mišovič a Jakub Bacigál. 

            Postupujúci Patrik Vereščák, Ján Danko, Viktória Kakalíková a Dominik Mišovič si overili svoje vedomosti z histórie v okresnom kole, ktoré sa konalo 8. februára 2023 na Gymnáziu Karola Štúra v Modre. Najlepšie sa umiestil Dominik Mišovič, ktorý získal druhé miesto a postupuje do krajského kola. Patrik skončil štvrtý, Janko siedmy a Viktória získala šestnáste miesto.

            Všetkým zúčastneným blahoželáme a Dominikovi držíme palce pri reprezentácii našej školy v krajskom kole, ktoré je naplánované na 3. apríla 2023.

          • Lyžiarsky výcvik 2022/2023

          • Žiaci 7., 8. a 9. ročníka strávili od 27.2 do 3.3. 2023 dni plné slnka na lyžiarskom výcviku na svahoch Mýta pod Ďumbierom. Okrem zdokonaľovania lyžiarskej techniky bol ich čas vyplnený večernými kvízmi, hrami či diskotékou. O základoch podania prvej pomoci sa dozvedeli vďaka perfektnej prednáške pani zdravotníčky, ktorá ochotne vysvetlila i názorne ukázala životzachraňajúce úkony.

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky výcvik 2022/2023.

            Mýto pod Ďumbierom

             

          • Exkurzia do Národnej rady SR

          • 7.3.2023 žiaci ôsmych ročníkov navštívili NR SR. Privítala nás p. Kittlerová, ktorá nás sprevádzala celým parlamentom. Vo vstupnej časti sme sa zastavili pri buste J.M.Hurbana, kde pod bustou bol citát, ktorý vystihoval jeho osobnosť: PRAVDE a NÁRODU.

            Pripomenuli sme si významnú osobnosť slovenského národného hnutia Ľ.Štúra, ktorý sa zapísal ako poslanec na Uhorskom sneme a bojoval za slobodu slovenského národa. Pri buste generála M.R.Štefánika vynikal citát, ktorý ho vystihoval: VERIŤ, MILOVAŤ, PRACOVAŤ.

             Nasledovala prehliadka horného poschodia a rokovacej sály nášho parlamentu. Výklad p. Kittlerovej bol na vysokej úrovni, zaujímavo prezentovaný, žiaci na jej otázky spontánne a správne odpovedali. Boli sme pochválení za vedomosti, slušné správanie a primerané oblečenie. 

          • English Week s TalkTalk

          • Týždeň pred jarnými prázdninami sa viac ako 50 žiakov našej školy zúčastnilo kurzu angličtiny, ktorý prebehol na našej škole v spolupráci s jazykovou školou TalkTalk.  

            Jazyková škola pod vedením jej zakladateľa Guya Cheethama pôsobí na Slovensku a v Českej republike už  8 rokov a za ten čas poskytla intenzívne kurzy anglickej komunikácie už viac ako 400 školám.

            Aj tentokrát k nám zavítali skúsení lektori s dlhoročnou praxou – Mark Hurst a Guilia Tamaro. Počas hodín komunikácie pracovali najmä na tom,  aby u žiakov zvýšili sebadôveru a istotu pri rozprávaní v angličtine, upevnili ich gramatiku, vylepšili slovnú zásobu a naučili ich nové výrazy. Svojou energiou dokázali motivovať žiakov k rozprávaniu a aktívnemu zapájaniu sa do rôznych hier a dialógov.

            O obľúbenosti jazykového kurzu svedčí aj skutočnosť, že mnohí žiaci absolvovali tento kurz na našej škole už niekoľkokrát. Tí, čo boli na kurze prvýkrát, mali zážitok z toho, ako sa dá čas strávený učením sa angličtiny, spríjemniť zábavnou a hravou formou bez stresu zo skúšania a známkovania. 

            Veríme, že žiaci nadobudnuté vedomosti využijú aj na hodinách angličtiny a v bežnom živote. S jazykovou školou TalkTalk budeme spolupracovať aj v budúcnosti, najbližšie k nám pošlú svojich lektorov na kurzy komunikácie pre našich deviatakov  v máji tohto školského roku. Veľmi sa na nich tešíme.

            Mgr. Viera Backová

          • Tvorba našich žiakov na hodinách výtvarnej výchovy

          • Výtvarná výchova podporuje tvorivosť a kreativitu žiakov vo všetkých smeroch. Pri spontánnom výtvarnom tvorení zapájajú všetky zmysly, ktoré sa tak pozitívne vyvíjajú a žiaci získavajú dôležité predpoklady do života. Objavovaním a skúšaním nových výtvarných techník a postupov, ktoré sú žiakom na hodinách predkladané, sa rozvíjajú poznávacie zmysly. Tieto zmysly sú nevyhnutné pre poznávanie a orientáciu v rôznych oblastiach života. Výtvarná výchova je teda základným kapitálom tvorivosti, ktorý sa snažíme u žiakov cieľavedome a systematicky rozvíjať.

            MOTTO

            „Dokonalosť sa skladá z maličkostí, ale dokonalosť nie je maličkosť.“

             

            Prikladám zopár ukážok prác žiakov na 2.stupni ZŠ na rôzne témy:

            4. ročník: Zátišie – šrafúra, tieň

            5. ročník: Zvieratko (reliéf z plastelíny alebo modelovacej hmoty), Negatív-pozitív (koláž, kresba), Kubizmus (maľba), Surrealizmus (koláž)

            6. ročník: Mierka v umení (kresba, maľba suchým pastelom)

            7. ročník: Dadaizmus (asambláž), Autoportrét v pop-art komixovom štýle (kresba)

            8. ročník: Portrét (kresba ceruzkou), Portrét – dotvorenie renesančného portrétu line-art technikou, Štylizácie (kresba)

            9. ročník: Pop-art portrét (kresba, maľba), Kópia obrazu (maľba)

            Šenkvice vo farbách jesene – 5. – 7. ročník (maľba)

            Škola v budúcnosti a dnes – 5. – 7. ročník (nadrozmerná skupinová maľba)

             

            Mgr. Ivana Barbíriková

             

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín - 1. a 2. kategória

            Hviezdoslavov Kubín je celoštátna postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese a vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa.

            Dňa 13. marca 2023 sa konalo školské kolo súťaže pre 2. a 3. kategóriu (5. – 9. ročníky) a 16. marca pre 1. kategóriu (2. - 4. ročníky).

            Hodnotiaca porota si vypočula prednes všetkých recitátorov a udelila nasledovné ocenenia:

            1. kategória (2. - 4. ročník):

            POÉZIA

            1. miesto: Benjamín Kolárik

            2. miesto: Adela Danková

            3. miesto: Marína Tomášová

            PRÓZA

            1. miesto/priamy postup: Paulína Štefinová

            2. miesto: Tomáš Chromík

            3. miesto: -

            2. kategória (5. – 6. ročník):

            POÉZIA

            1. miesto: Klára Sláviková

            2. miesto: Beata Mekelová

            3. miesto: Nina Trubínyová, Lilien Horká

            PRÓZA

            1. miesto: Laura Villegas

            2. miesto: Hana Ďurišová

            3. miesto: Timea Calamarová, Svetlana Januchová

            Ďakujeme všetkým účinkujúcim za odvahu a účasť na príprave tohto recitačného pásma, z ktorého sme si všetci odniesli mnoho príjemných umeleckých zážitkov.

            Víťazom srdečne blahoželáme!

            Mgr. Ivana Barbíriková


             

          • Biologická olympiáda

          • Dňa 17.2.2023 sa uskutočnila olympiáda z biológie kategória E – školské kolo.

            Zúčastnilo sa jej 21 žiakov.

            Postupujúci do okresného kola biologickej olympiády sú:

            kategória zoológia: Eliška Nováková a Petra Jackaninová

            kategória botanika: Ema Kolenčíková a Patrícia Grúberová

            kategória geológia:  Adam Stránsky a Matúš Hlavaj

            Postupujúcim gratulujeme a budeme im držať palce v okresnom kole.

          • ŠALIANSKY MAŤKO - krajské kolo

          • Dňa 15.2.2023 sa konalo krajské kolo súťaže v prednese slovenských povestí – ŠALIANSKY MAŤKO. Našu školu úspešne reprezentovala Lucia Martišovičová, ktorá vo svojej kategórii získala 1. miesto.

            Srdečne blahoželáme!