• 8.3. Medzinárodný deň žien

          • V utorok 8.3. 2022 sa oslavoval Medzinárodný deň žien. Žiaci v 2.A však nevenovali tomuto sviatku len jeden deň, ale celý týždeň.
            Počas celého týždňa sa na hodinách matematiky, výtvarnej výchovy, slovenského jazyka a literatúry zoznámili s významnými ženami svetovej histórie i súčasnosti.
            Na hodinách matematiky  žiaci spoznali významné celosvetové i slovenské matematičky, napr. Evu Gedeonovú alebo Katherine Johnson.

            Počas hodín slovenského jazyka žiaci písali listy švédskej spisovateľke Astrid Lindgren, výskumníčke Ruth Harkness, či prvej paleontologičke Mary Anning.

            Na  hodinách čítania boli žiakom predstavnené životné príbehy, napr. indickej boxerky - Mary Kom, prvej americkej sudkyne - Ruth Bader Ginsburg, prvej pretekárky Formuly 1 - Lelly Lombardi a režisérky - Brendy Chapman.

            Výtvarná výchova sa niesla v duchu superhrdiniek ako Malala (najmladšia nositeľka Nobelovej ceny), Petra Vlhová (zlatá olympijská lyžiarka), Coco Chanel (nebojácna módna návrhárka) alebo Izabela Textorisová (prvá slovenská botanička) a omnoho, omnoho viac úžasných žien.
            Vďaka príbehom silných, inteligentných a odvážnych žien, ktoré menili pohľad spoločnosti na ich postavenie si žiaci, chlapci i dievčatá, uvedomili, že všetko o čom snívajú dokážu uskutočniť. Len stačí chcieť.
            Mgr. Katarína Bodocká

          • Biologická olympiáda

          • Dňa 18.2.2022 sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády v kategórii E - online spôsobom.

            Olympiády sa zúčastnilo 5 žiakov našej školy, z toho dve žiačky postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční 31.3.2022 opäť online spôsobom.

            Postupujúce žiačky sú Eliška Nováková a Tamara Jankovičová z 8.B za zoológiu a taktiež postupje Martin Kakalík  z 8.B za geológiu. 

            Úspešní riešitelia sú Marek Tokár z 9.B za zoológiu a Strašiftáková Natália z 8.B rovnako za zoológiu. 

            Postupujúcim žiakom držíme palce v okresnom kole. 

          • Zbierka

          • Vážení rodičia,

            asi nikto z nás nečakal, že po vyčerpávajúcom pandemickom období, nás bude čakať ďalšia zaťažkávajúca skúška v podobe vojny u našich susedov. Po prvotnom šoku, že k takejto udalosti naozaj prišlo, sme už niekoľko dní svedkami ničivých záberov ukrajinských miest a obcí a utrpenia jej obyvateľstva. Tak ako sa vojna na Ukrajine stala prostredníctvom správ, súčasťou našich domácností, stala sa aj témou, ktorej sa ani v škole nemôžeme a nechceme vyhýbať. Slovenskom sa šíri vlna solidarity, ku ktorej sa chceme pripojiť aj my.

            V tejto súvislosti sa obraciame aj na Vás – rodičov s prosbou o zbierku trvanlivých potravín a drogérie /hygienické potreby, kozmetiku, čistiace prostriedky, pracie prášky.../ Zbierka by putovala konkrétnym 70tim ženám a deťom z Ukrajiny, ktoré náš sused – obyvateľ Šenkvíc, ubytoval v ubytovni v bratislavskom Lamači.

            Zbierka by trvala od 11.3.2022 do 18.3.2022. Tovar môžete priniesť v čase od 7:30 hod. do 8:00 hod., alebo v čase od 14:00 hod. do 15:00 hod. a odovzdať ho pri vstupe do budovy školy.   

            V mene týchto žien a detí Vám ďakujeme za spoluprácu.

          • Geografická olympiáda

          •  

            Dňa 17.2.2022 sa uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády online spôsobom. Olympiády sa zúčastnilo 8 žiakov našej školy, z toho všetci boli úspešnými riešiteľmi a srdečne im gratulujeme.

            Špeciálne chceme pogratulovať Andrejovi Skybovi z 5.B triedy, ktorý obsadil krásne 1.miesto.
            Kategória E – Darinka Skybová (7.miesto), Martin Kakalík (25. miesto)
            Kategória F – Samuel Nemčovič (12. miesto), Gabriel Mikulášik (17. miesto), Anna Tomášová (22. miesto)
            Kategória G – Andrej Skyba (1.miesto, 97 bodov), Kryštof Kuchta (5.miesto), Barbora Červenková (10.miesto)

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Dňa  23.02.2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorá  je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti umeleckého prednesu.

            Žiaci prvého stupňa si pripravili básne a rozprávky od slovenských autorov.

            Výsledky školského kola recitačnej súťaže:

            v kategórii próza:                                                   

            1. Hana Ďurišová, 4.A                                        

            2. Michal Gembický, 3.B                                      

            3. Alexander Haniš, 3.A                                     

            v kategórii poézia:        

            1. Kristína Castaneda, 2.A       

            2. Nina Trubínyová, 4.A

                Marína Tomašová, 2.C    

            3. Adela Danková, 2.B

                Sandra Vašinová, 4.A                 

             

            Víťazi jednotlivých kategórií nás budú reprezentovať na okresnom kole.

            Blahoželáme!           

          • Dejepisná olympiáda

          • Úspešnými riešiteľmi školského kola dejepisnej olympiády sa stali: J. Danko (7.A), D. Skybová (8.A), M. Kakalík (8.B), K. Mekelová (9.B) a T. Farkaš (9.B). Títo žiaci našu školu reprezentovali na okresnom kole.

            Úspešnou riešiteľkou okresného kola dejepisnej olympiády sa stala Darinka Skybová (8.A) a postupuje do krajského kola.

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a Darinke držíme palce, aby sa jej v krajskom kole darilo.

          • Chemická olympiáda - školské kolo

          • Školského kola chemickej olympiády sa dňa 11.2. 2022  zúčastnili  dvaja žiaci: Ján Hrotík z 9.A, ktorý získal 35 bodov (87,5%) a Ondrej Chromík z 9.A, ktorý získal 31,5 bodov (78,75%). Obaja postupujú do okresného kola v Pezinku, srdečne blahoželáme.

        • Analýza nášho BREJKOMATU
          • Analýza nášho BREJKOMATU

          • V dňoch od  31.1. do 3.2. 2022 sme si dali záležať na tom, aby sme zozbierali informácie o tom, koľko a aké produkty sú na našej škole z automatu na mliečne nápoje najviac zakúpené. Ako to dopadlo???
          • Matematická olympiáda

          • Dňa 26.1.2022 sa naši štyria žiaci z piateho ročníka zúčastnili okresného kola Matematickej olympiády. Postup do okresného kola súťaže si chlapci Andrej Skyba, Jakub Budoš, Kryštof Kuchta a Matúš Nagy zabezpečili úspešným vyriešením domáceho kola MO. 

            Konkurencia v okresnom kole bola naozaj veľká. Andrej Skyba sa po strate len jediného bodu delil s ďalšími siedmimi súťažiacimi o 5. miesto a teda stal sa úspešným riešiteľom a Jakub Budoš je spoločne na 26. mieste s ďaľšími 4 súťažiacimi a rovnako sa stal úspešným riešiteľom.

            Chlapcom srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu v súťaži.

            Jana Hrnčiariková

          • Poďakovanie

          • Naša expozícia šenkvickej izby sa rozrástla o nový kúsok. Je to bábika v šenkvickom kroji. Jej oblečenie je kópiou originálneho sviatočného kroja, ktorý nosili šenkvické dievčence. Za túto nádhernú ručnú prácu ďakujeme pani Anne Krajčovičovej zo Šenkvíc, ktorá bábiku darovala škole.

          • Rekonštrukcia elektroinštalácie

          • Naša škola získala finančné prostriedky z havarijného fondu ministerstva školstva na kompletnú rekonštrukciu elektroinštalácie na 1. a 2. nadzemnom podlaží budovy 2. stupňa. Keďže peniaze boli škole pridelené v novembri 2021 a finančné prostriedky sa musia vyčerpať do 31.3.2022, z tohto dôvodu sme museli rekonštrukciu zrealizovať počas vianočných prázdnin.

            Počas rekonštrukcie boli vymenené všetky elektrické rozvody, ktoré pochádzali zo 60-tych rokov minulého storočia a spôsobovali problémy s vypínačmi, svietidlami a elektrickými zásuvkami. Všetky rozvody boli nanovo vydrážkované a zapravené do stien. Vymenené boli všetky svietidlá, zásuvky a vypínače. Následne prebehla oprava poškodených stien a soklov, ktoré sú teraz vymaľované a krásne čisté vo všetkých triedach. Cez jarné prázdniny nás ešte čaká maľovanie chodby na 1. poschodí a schodísk. Cez letné prázdniny sa ešte budú dokončovať kabinety. Do všetkých tried v budove 2. stupňa bolo zavedené internetové pripojenie cez pevnú sieť, ktoré je financované ministerstvom školstva. Dúfame, že odteraz budeme mať v týchto triedach spoľahlivé pripojenie na internet. Zároveň sme zrekonštruovali a posilnili WIFI sieť v tejto budove o nové sieťové zariadenia (routre).

            Všetky triedy sú vybavené notebookom, interaktívnou tabuľou s dataprojektorom. Niektoré však boli namontované v zadnej časti triedy, čo spôsobovalo problémy počas vyučovania s otáčaním žiakov, preto boli interaktívne tabule vo všetkých triedach umiestnené v prednej časti triedy, vedľa klasickej tabule, aby žiaci mali pohodlie pri práci s interaktívnou tabuľou. V dvoch triedach boli kvôli takémuto umiestneniu interaktívnej tabule zakúpené nové klasické tabule.

            Rekonštrukcia prebehla aj v dievčenskom WC na 1. poschodí, kde vznikol znížený kazetový strop.

            Poďakovanie patrí všetkým zamestnancom školy - pánovi školníkovi, pani upratovačkám, pani učiteľkám a učiteľom, pani vychovávateľkám, pedagogickým asistentom, pani psychologičke a špeciálnej pedagogičke ale i zamestnancom obce, ktorí ochotne pomáhali pri sťahovaní nábytku a upratovaní tried, aby sme v tak krátkom čase stihli tak náročnú rekonštrukciu školy.

            Dúfame, že sa nám opäť podarilo skvalitniť prostredie, v ktorom sa naše deti vzdelávajú a že sa budú vo vynovených triedach cítiť príjemne a hlavne bezpečne.

          • Komparo

          • Žiaci našej školy sa v tomto školskom roku zapojili do dobrovoľného testovania žiakov 8. a 9. ročníka - KOMPARO.

            Z ôsmeho ročníka sa testovania zúčastnilo 31 žiakov. Žiaci boli testovaní zo slovenského jazyka, matematiky, geografie, biológie. Výsledkami svojich žiakov v slovenskom jazyku a literatúre, v biológii a v geografii sa škola zaradila medzi 25 % najúspešnejších škôl.

            Z deviateho ročníka sa testovania zúčastnilo 20 žiakov. Žiaci boli testovaní zo slovenského jazyka a matematiky. Výsledkami svojich žiakov v matematike sa škola zaradila medzi 25 % najúspešnejších škôl.

        • Fotosúťaž
          • Fotosúťaž

          • Milí žiaci,

            ako aj minulý rok v tomto čase Vás pozývame k nahliadaniu na okolie cez objektívy fotoaparátov v rámci Fotosúťaže.

            Tento rok sa naše šošovky zaostria na témy:

            1. Človek

            2. Les

            3. Šport

            Svoje zábery posielajte od 17.1. - 14.2.2022 na mailovú adresu fotozssenkvice@gmail.com. Do mailu nezabudnite napísať svoje meno, triedu a tému, do ktorej sa chcete zapojiť.

            Pozor! Do každej témy môžete poslať len jeden záber, preto si premyslite, ktorý je ten správny.

            Po skončení termínu nájdete na stránke školy galériu prác s menami súťažiacich, za ktorých budete môcť zahlasovať formou ankety v Edupage v termíne od 21.2. - 7.3.2022. Hlasovania sa zúčastnia rodičia, žiaci i učitelia.

            Novinka oproti minulému roku je, že súťažiť sa bude v dvoch kategóriach: 1. stupeň a 2. stupeň. V každej téme sa vyhlásia prvé 2 miesta, ktoré budú ocenené.

            Tešíme sa na Vaše zábery.

            Dofotenia, priatelia!

          • Prechádzka umeleckými smermi na dištančných hodinách výtvarnej výchovy

          • SECESIA vznikla na konci 19. a na začiatku 20. storočia. Je to posledný „ucelený“ sloh, ktorý ovládol architektúru, maľbu, sochárstvo, ale predovšetkým umelecké remeslo. Je charakteristická secesnou líniou:  plynulá vlniaca sa krivka , špirály, bohaté ornamenty. Námetmi boli prírodné tvary (listy, kvety, ľudské telo). Najvýznamnejšími umelcami, ktorí tvorili plagáty a obrazy v secesnom štýle boli ALFONZ MUCHA  a GUSTAV KLIMT. Úlohou žiakov bolo vytvoriť kresbou poštovú známku v secesnom štýle. Posúďte, ako sa im to podarilo.

            KUBIZMUS  bol umelecký smer zo začiatku 20. storočia, ktorý sa nesnažil zobraziť predmety, krajinu, portréty reálne, ale pomocou geometrických tvarov. Zakladateľom Kubizmu bol slávny maliar PABLO PICASSO. Úlohou žiakov bolo na veľký výkres A3 namaľovať kubistické zátišie alebo kubistický portrét (svoj autoportrét alebo portrét tvojho idola) alebo obľúbené zviera. Tieto sa snažili geometrizovať – nakresliť a následne namaľovať pomocou geometrických tvarov. Mohli robiť aj koláž – kombinovať maľbu s kolážou, kedy na výkres lepili ústrižky novinového papiera, notového papiera, tapety, starých pomaľovaných výkresov atď. Pozrite sa, ako sa s témou kubizmus popasovali žiaci druhého stupňa.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Minulý týždeň naša škola odovzdala pani Bilkovej z Charity Šenkvice darčeky pre seniorov a ľudí v núdzi, ktorým nemá kto pripraviť vianočné prekvapenie. Vďaka charitatívnej akcii "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok" sa podarilo vyzbierať pekné množstvo darčekov, ktoré navyše deti z ŠKD doplnili vianočnými pohľadnicami. Vďaka za tento malý prejav ľudskosti patrí ochotným deťom a ich rodičom, ktorí sa do zbierky zapojili. Ďakujeme.

        • Vianočné rozhlasové pásmo
          • Vianočné rozhlasové pásmo

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            opäť sa blíži ten nádherný vianočný čas, ktorý rozsvieti a pohladí dušu každého z nás...

            Prijmite od našich šikovných žiakov vianočný darček v podobe rozhlasového pásma, ktoré si pripravili pod vedením pani učiteľky Januchovej a Hrnčiarikovej.

            Vianočné pásmo si môžete vypočuť v miestnom rozhlase alebo v prílohe tejto správy.

            Krásne Vianoce, veľa zdravia a trpezlivosti v tejto náročnej dobe želajú žiaci a kolektív zamestnancov školy.

            Vianoce_2021.mp3

          • Zelená škola - aktivity

          • Žiaci 6. - 9. ročníkov v rámci programu Zelená škola a projektu Elektroodpad, pozerali na hodinách dokumentárny film s názvom Vitajte v Sodome.

             Dokument je o tom, ako naša túžba po nových "hračkách" ničí ľudí,  životné prostredie v Afrike a na celej zemeguli. Chceme, aby si žiaci uvedomili  v akých podmienkach  ľudia žijú a ako vyzerá každodenný život detí, či dospelých ľudí v krajinách tretieho sveta. Chceme ich primäť k tomu, aby sa zamysleli nad súčasným materiálnym spôsobom života a zároveň aby prehodnotili dôležitosť nákupu novej a novej elektroniky. Film je prístupný na stránke https://www.elektroodpad.zivica.sk/ v sekcii Aktivity.