• Zelená škola - aktivity

          • Žiaci 6. - 9. ročníkov v rámci programu Zelená škola a projektu Elektroodpad, pozerali na hodinách dokumentárny film s názvom Vitajte v Sodome.

             Dokument je o tom, ako naša túžba po nových "hračkách" ničí ľudí,  životné prostredie v Afrike a na celej zemeguli. Chceme, aby si žiaci uvedomili  v akých podmienkach  ľudia žijú a ako vyzerá každodenný život detí, či dospelých ľudí v krajinách tretieho sveta. Chceme ich primäť k tomu, aby sa zamysleli nad súčasným materiálnym spôsobom života a zároveň aby prehodnotili dôležitosť nákupu novej a novej elektroniky. Film je prístupný na stránke https://www.elektroodpad.zivica.sk/ v sekcii Aktivity.

          • Zelená škola - meranie napätia vo vyzbieraných / vyhodených batériách

          • V piatok 3.12.2021 sa na našej škole konal tradičný zber vrchnákov, kefiek, ale aj BATÉRIÍ, ktoré je  možné každý deň pri zborovni vkladať do tubusu na zber batérií. Tento tubus máme v škole od októbra 2021, od spoločnosti SEWA.

            Na hodinách matematiky sme so 6.A a 6.B v rámci  témy - desatinné čísla, merali pomocou prístroja venovaného občianskym združením Živica napätie vo vyzbieraných batériách a tieto namerané hodnoty sme zapisovali, porovnávali a následne zoraďovali. Medzi vyhodenými batériami sme našli batérie, ktoré vykazovali hodnotu plného nabitia. Jednu takúto batériu sme s deťmi vložili do nástenných hodín, ktoré práve nešli z dôvodu vybitej batérie a na našu veľkú radosť hodiny fungovali. So žiakmi sme sa rozprávali predovšetkým o nabíjateľných batériách, ktoré by bolo oveľa lepšie používať namiesto  jednorázových, čím by sme opäť zamedzili vzniku elektroodpadu.

            Jana Hrnčiariková, fotograf - Sebastián Valovič a deti zo 6.B

        • Novinka
          • Novinka

          • Milí rodičia, milí žiaci, milý pedagogický zbor.

            Radi by sme Vás informovali, že sme sa rozhodli pre efektívnejšie školské spravodajstvo a školský časopis nahradíme školskými video-správami. Tieto správy budú vychádzať formou videa, ktorým Vás budeme informovať o prebiehajúcich aktivitách v škole, našich úspechoch, plánoch či akciách. Veríme, že si túto formu správ obľúbite a že sa nájdu medzi Vami akční reportéri, ktorí by nám pri ich tvorbe radi pomohli.

          • Mikuláš v škole

          • Mikuláš do našej školy toho roku zavítal o čosi skôr...už 1.12.2021, mal trošku obavy, aby mu do karantény neodišli ďalšie deti... So svojimi pomocníkmi prešiel všetky triedy, sladkosťami obdaroval všetky dobré deti a dokonca pozdravil aj žiakov na online vyučovaní

          • Dištančné vzdelávanie pre 2. stupeň ZŠ

          • Podľa Vyhlášky RÚVZ BA č 276, ktorá nadobúda účinnosť 6.12.2021, sa obmedzuje prezenčné vyučovanie v základných školách pre žiakov 2. stupňa. 

            Celé znenie vyhlášky si môžete prečítať v prílohe tejto správy.

            Žiaci 2. stupňa sa budú od 6.12.2021 vyučovať dištančne prostredníctvom platformy MS Teams. Vyučovanie bude prebiehať podľa platného rozvrhu hodín. Žiaci budú odhlásení z obeda.

            Žiaci 2. stupňa si v piatok zoberú domov úbor na telesnú výchovu a pomôcky na výtvarnú výchovu.

            1. stupeň a ŠKD pokračuje zatiaľ v prezenčnom vyučovaní.

            vyhlaska_276_zatvorenie_2._stupna_ZS.pdf

          • Otvor srdce - daruj knihu

          • V školskom roku 2021/2022 sme sa opäť zapojili do projektu OTVOR SRDCE – DARUJ KNIHU. 

            Kniha je vždy dobrý darček a ešte lepším, ak je to tá vysnívaná. Môžete sa stať anonymným darcom a potešiť deti zo sociálne znevýhodnených rodín. Bližšie informácie o projekte nájdete na www.revia.sk.

          • Zelená škola - rovesnícke vzdelávanie

          • Minulý týždeň sme v našej škole formou rovesníckeho vzdelávania dievčat z 8.B - Elišky Novákovej a Nikoly Lančaričovej, preverovali a utvrdzovali vedomosti našich žiakov ohľadom  triedenia odpadu v našej škole a obci.

            Pripravenú prezentáciu dievčatá odprezentovali formou diskusie s jednotlivými triedami cez aplikáciu MS Teams počas vyučovania. Veríme, že prezentácia a diskusia prinesie očakávaný výsledok. Žiaci už budú presne vedieť nielen odpad správne triediť do smetných nádob, ale predovšetkým sa budú snažiť odpad nevytvárať, prípadne opätovne využiť to, čo je možné použiť aj viackrát.
            Dievčatám, žiakom a pani učiteľkám, ktoré spolu s triedami o odpade diskutovali v rámci projektu Zelená škola, veľmi pekne ďakujeme za spoluprácu.

            Za kolégium Zelenej školy, Jana Hrnčiariková.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Dúfame, že opäť veľa a potešíme na Vianoce našich  starších spoluobčanov. Spolu s Charitou v Šenkviciach sa zapájame do charitatívnej zbierky pre seniorov.

            Naplňte krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia babičku, alebo deduška, ktorí sú opustení. Často je to jediný darček, ktorý dostanú.  Krabičky by mali obsahovať niečo sladké, slané, teplé, mäkké, voňavé a niečo zo srdca.

            Krabičky môžu žiaci odovzdať svojim triednym pani učiteľkám. Darčeky budú odovzdané pani Bílkovej - Charita Šenkvice. Zbierka krabičiek bude prebiehať do 10.12.2021.

            Vopred Vám ĎAKUJEME.

          • Úsmev ako dar - zbierka

          • Základná škola v Šenkviciach sa v predvianočnom období bude podieľať na potravinovej zbierke, ktorú organizuje spoločnosť Úsmev ako dar.

            Kto sme a o čo nám ide..

                   Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar je najstaršou a najväčšou mimovládnou organizáciou pôsobiacou v oblasti náhradnej starostlivosti a pomoci ohrozeným rodinám na Slovensku. 

            Podporuje deti a mladých v centrách pre deti a rodiny (CDR – bývalé detské domovy), pomáha mladým po odchode z CDR. Pomáha rodinám v ťažkých životných situáciách, aby rodina ostala spolu. Buduje centrá na pomoc rodinám v núdzi a dostupné sociálne nájomné bývanie. Vzdeláva záujemcov o náhradné rodičovstvo a sprevádza náhradné rodiny. Sieťuje a vzdeláva odborníkov, profesionálov i dobrovoľníkov.

             Pomáhame rodinám v núdzi

                     Zmierňujeme chudobu, riešime otázky bývania a dlhodobým sprevádzaním hľadáme riešenia na zlepšenie situácie v rodine, aby deti mohli ostať s rodičmi.

            Budujeme centrá pomoci

                     Budovanie centier prvej, krízovej pomoci a sociálneho nájomného bývania sú našimi hlavnými nástrojmi ako zabrániť rozpadu rodiny, aby sa deti do detských domovov vôbec nedostali, prípadne sa k svojej rodine mohli čím skôr vrátiť.

             

            Rodinám v hmotnej núdzi, v krízovej situácii by pomohli trvanlivé potraviny, konzervy, džemy, drogéria, čistiace prostriedky. Spoločne môžeme pomôcť sociálne slabším rodinám.

            Potraviny a drogériu môžete nosiť do školy v poobedných hodinách od 14:00 hod. do 15:00 hod. Zbierka bude prebiehať do 10.12.2021.

            Vopred Vám ĎAKUJEME za Vašu účasť a podporu.

             

          • ZELENÁ ŠKOLA

          • Zelená škola - ODPAD  Elektroodpad

            V školskom roku 2021/2022 sa naša škola zapája do projektu Zelená škola.

            V rámci programu Zelená škola nám dnes na chodbe pribudla nádoba na ELEKTROODPAD a BATÉRIE. Batérie už nebudeme vážiť po jednotlivých triedach, ale môžete ich kedykoľvek počas dňa vložiť do nádoby na BATÉRIE a nemusíte tento nebezpečný odpad doma skladovať. Dôležité je, aby sme množstvo elektroodpadu ZREDUKOVALI - batérie vymenili za nabíjateľné a nekupovali stále nové a nové.

            Spolu so 6.B sme sa  bavili o tom, aké elektrické zariadenia doma používajú. Vzišli nám aj otázky, či by sa ich vedeli vzdať, poprípade - ČO by mali robiť, aby sa množstvo elektroodpadu zredukovalo - teda, aby ho ľudia toľko nevytvárali. Žiaci si uvedomili, že veľmi často kupujú káble a nabíjačky, pretože ich stratia a kúpa nových zariadení nie je pre nich finančne náročná. Zamysleli sa na nad tým, že  môžu prispieť k zníženiu elektroodpadu a rovnako si uvedomili, že nemusia mať vždy nový model telefónu, či inej elektroniky. Budeme radi, ak deti podporíte v myšlienke, že ak veci fungujú, poprípade sa dajú opraviť, tak nemusíme vždy kupovať nové. 

            Vopred Vám ĎAKUJEME

            Tento týždeň v Zelenej škole nezaháľame, hrabeme lístie na našom školskom dvore a kompostujeme!

          • Európsky certifikát - ocenenie

          • Našej škole bol udelený Európsky certifikát kvality ako ocenenie za vynikajúcu prácu pri realizácii minuloročného projektu "Short Stories With Great Morals" v rámci programu partnerstvo škôl eTwinning. Znamená to, že naša práca, práca našich žiakov bývalej 5.B pod vedením pani učiteľky Backovej, i celej našej školy bola ocenená na najvyššej európskej úrovni. S naším projektom sa bude možné oboznámiť v špeciálnom oddiely európskeho portálu eTwinning www.etwinning.net., zatiaľ figurujeme v zozname víťazov, viď link nižšie.

            Výsledkom našej medzinárodnej spolupráce, okrem zviditeľnenia našej školy, je aj kniha bájok, ktorú sme napísali a ilustrovali spolu so žiakmi partnerských škôl a ktorú budeme môcť používať aj v rámci hodín anglického jazyka.

            Na úspech tohto projektu nadviažeme aj jeho pokračovaním tento rok.

             

            https://www.etwinning.net/sk/pub/newsroom/highlights/schools-awarded-the-european21.htm#c703

             

             

          • Výstava šarkanov a svetlonosov

          • 26.10.2021 sa vo vonkajších priestoroch našej školy konala súťažná výstava šarkanov a svetlonosov, ktoré vyrobili naši šikovní žiaci v spolupráci s rodičmi. Boli tu vystavené naozaj krásne a nápadité dielka. Príjemnú jesennú atmosféru vytvorili aj deti z ŠKD kultúrnym programom, ktorý si pripravili pod vedením pani vychovávateliek. Najkrajších šarkanov a svetlonosov vyberali členovia žiackeho parlamentu. Úspešní tvorcovia získali malú odmenu.

            A tu sú víťazi v kategórii najkrajší svetlonos:

            1. F. Mišovič

            2. G. Studenková

            3. Z. Fitzová

            4. L. Miklášová

            5. M. Bednár

            6. E. Tomanová

            7. L. Stachová

            8. M. Ivančík

            9. T. Popracová

            10. V. Backa

            Víťazi v kategórii najkrajší šarkan:

            1. S. Dugovičová

            2. L. Pešková

            3. T. Pešková

            4. M. Tóthová

            5. N. Kratochvílová

            6. E. Medveďová

            7. N. Trubínyová

            8. T. Nováková

            9. T. Ružeková

            10. M. Takáčová

            Víťazom srdečne blahoželáme!

             

          • Rozhlasová relácia

          • Milí rodičia, milí starí rodičia,

            naši žiaci pod vedením pani učiteľky Januchovej a Hrnčiarikovej pripravili rozhlasovú reláciu pri príležitosti Mesiaca úcty k starším. Vypočuť si ju môžete v miestnom rozhlase alebo v prílohe tohto oznamu.

            Dúfame, že sme Vás potešili a vyčarili úsmev na Vašich tvárach 😊.


            zssenkvice_starym_rodicom.mp3​​​​​​​

          • Strašidielková párty v ŠKD

          • V predprázdninovom týždni mali žiaci v školskom klube detí strašidielkovú párty v jednotlivých oddeleniach. Deti si zasúťažili, zaspievali, zabavili sa a pochutnali si na výbornom občerstvení od šikovných mamičiek....

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • 22. október je deň, ktorý patrí knihám a školským knižniciam. Tento Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva a pripomíname si ho od roku 1999. Je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu. K tejto iniciatíve sa pripojila i naša škola a pripomenula si tak neoceniteľnú hodnotu kníh, ktoré sú súčasťou nášho každodenného života. Na hodinách slovenského jazyka si preto žiaci všetkých ročníkov priblížili nielen dávnu históriu vzniku knihy, ale i súčasný proces od nápadu až po realizáciu. V následných interaktívnych kvízoch a pracovných listoch si potom mohli sami overiť svoje knižné poznatky a vedomosti.

          • Zber papiera

          • V októbri sa v našej škole uskutočnil zber starého papiera. Spoločným úsilím sme vytriedili a odovzdali cez 7000 kg starého papiera.

            Najusilovnejšie triedy, ktoré nazbierali najviac papiera sú:

            1. miesto  2.C   2629 kg,

            2. miesto  4.B   998,75 kg,

            3. miesto  4.A   398,45 kg.

            Víťazná trieda získala odmenu v podobe sladkej torty. Blahožláme!

            Aj touto aktivitou sa snažíme napĺňať poslanie projektu Zelená škola.

            Výsledky ostatných tried si môžete pozrieť v priloženom súbore.

            zber_papiera_sk.r._2021-22(1).docx​​​​​​​

          • Svetový deň zdravej výživy

          • Dátum 16.10. je v kalendári označený ako Svetový deň zdravej výživy. Dôležitosť správnej životosprávy a zdravej výživy si viac ako kedykoľvek predtým uvedomujeme práve v týchto náročných časoch šíriacej sa pandémie COVID-19. Preto sme si tento deň pripomenuli v našej škole prípravou ovocných a zeleninových šalátov. Žiaci na ich prípravu využili svoje triedy, ale i novučičkú kuchynku, ktorá mala premiéru pri príprave zdravého jedla.

          • Mesiac úcty k starším

          • "Natrhám si kvety pod lesom na stráni, 

            vám starí rodičia, kytku dám do dlaní. 

            Hoc vlas vám šedivie a zrak sa zakalí, 

            prijmite od detí najkrajšie pozdravy."

             

            Milé naše babičky a dedkovia, deti zo Školského klubu pri ZŠ Šenkvice pripravili pre Vás pozdravy, aby Vám priniesli úsmev na líca nielen počas októbra - Mesiaca úcty k starším. S láskou vyrobené pozdravy budú do Vašich schránok disatribuovať pracovníci Pošty Šenkvice, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

            Zároveň pre Vás pripravujeme vysielanie do miestneho rozhlasu.

          • Rada rodičov pri ZŠ v Šenkviciach - kandidatúra na predsedu OZ

          • Vážení rodičia,

            Chcel by som nadviazať na informácie, ktoré zazneli na plenárnej schôdzi dňa 22.9.2021 v súvislosti s voľbou predsedu nášho OZ.

            Môj mandát v trvaní 4 roky vyprší 28.10.2021 a predsedníctvo nášho OZ (triedni dôverníci) bude preto na prvom stretnutí naplánovanom na 14.10.2021 voliť predsedu Rady rodičov pri ZŠ v Šenkviciach. Predsedom nášho OZ sa v zmysle stanov môže stať ktorýkoľvek člen združenia (rodič).

            V prípade, že by ste chceli kandidovať na post predsedníčky/predsedu OZ, prosím zašlite túto informáciu na emailovú adresu zs.rodicia@senkvice.org , prípadne ju nechajte v papierovej podobe v riaditeľni ZŠ. Termín podania žiadosti/kandidatúry je do stredy 13.10.2021 12:00.

            Tiež by som vás chcel informovať, že prezentáciu z plenárnej schôdze, ako aj ďalšie informácie a dokumenty OZ nájdete (po prihlásení cez Edupage) na samostatnej podstránke webu ZŠ v časti Rada rodičov.

            Želám pekný deň

            Tomáš Paulech za Radu rodičov pri ZŠ v Šenkviciach

          • Rozhodnutie o prijatí žiakov do ŠJ

          • Vážení rodičia,

            v prílohe tejto správy si môžete pozrieť Hromadné rozhodnutie o prijatí žiakov do ŠJ v školskom roku 2021/2022. V zmysle ochrany osobných údajov je príloha, ktorá obsahuje zoznam žiakov prijatých do školskej jedálne k nahliadnutiu v kancelárii riaditeľky školy.

            Rozhodnutie_(SJ)_2021-22.pdf