• 1. apríl

          • Milí žiaci!

            Škola je miesto, kde sme väčšinu času vážni, riešime vážne a dôležité veci.

            Prečo to však nezmeniť a nevyužiť práve príznačný dátum 1.4.2022 (piatok) – deň vtipkárov a trochu sa nezabaviť a nevystúpiť z každodenného stereotypu?

            Zapojte sa s nami do bláznivej akcie a príďte tento piatok oblečení do školy v "gala" (sviatočné oblečenie, napr. dievačatá šaty, chlapci košeľa+kravata a pod.). Určite nás všetkých táto zmena pobaví a určite strávime nevšedný a zábavný deň.

            Ako bonus – kto príde oblečený v gala bude mať zaistenú v tento deň slobodu od skúšania. (Nerátame ohlásené písomky)😊  

            Vidíme sa na plese vtipkárov už tento piatok! 

          • Na návšteve u včelára

          • Učenie prostredníctvom knižky je super, no vidieť a počuť to naživo, je oveľa zaujímavejšie.

            To si povedali aj žiaci z 2.A, a preto sa rozhodli v rámci prvouky navštíviť včelára - pána Mateja Somorovského.
            Ten im rád ukázal a vysvetlil všetko o živote včiel v úli. Ukázal im, ako sa dobrý včelár stará o včielky v úli, ako taký úľ vyzerá a dokonca aj samotné včielky. Pustil deti do včelína a nakoniec aj ochutnali najznámejší včelí produkt.
            Za prednášku žiaci poďakovali a odchádzali nielen s múdrosťami, ale aj sladkými medovými ústami.
            Mgr. Katarína Bodocká

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín - 2. a 3. kategória

          • Hviezdoslavov Kubín je celoštátna postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese a vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa.  

                        Dňa 10. marca 2022 sa konalo školské kolo súťaže pre 2. a 3. kategóriu  (5. –  9. ročníky). Hodnotiaca porota si vypočula prednes všetkých recitátorov a  udelila nasledovné ocenenia:

             

            2. kategória (5. – 6. ročník)

            POÉZIA

            3. miesto:       Kristína Legáthová, 5.A (Samo Chalupka: Valibuk)

             

            PRÓZA

            1. miesto:       Lucia Martišovičová, 5.B (Štefan Moravčík: Keď v Kiripolci svine kuli)

            2. miesto:       Anna Tomašová, 6.B (Hana Košová: Kozí chrbát) 

             

            3. kategória (7. – 9. ročník)

            POÉZIA

            1. miesto:       Karin Kučeriaková, 8.B (D. Hivešová-Šilanová: Cigánske pohľady)

            PRÓZA

            1. miesto:    Ján Hrotík, 9.A (Július Satinský: Pozitívny zápis do žiackej knižky)
            2. miesto:    Dorota Žilinská, 9.A (Daniela Ferková: Tanec pre Luciu Frey)
            3. miesto:    Natália Jánošíková, 8.B (Gabriela Futová: Trapoška)

             

                        Ďakujeme všetkým účinkujúcim za odvahu a účasť na príprave tohto recitačného pásma, z ktorého sme si všetci odniesli mnoho príjemných umeleckých zážitkov. Víťazom srdečne blahoželáme!

             

            Mgr. Ivana Barbíriková

          • Zbierka na pomoc utečencom z Ukrajiny

          • Touto cestou by sme chceli poďakovať všetkým dobrým ľudom, ktorí sa zapojili do materiálnej zbierky na pomoc ľudom, ktorí museli opustiť svoju vlasť. Zbierku sme rozdelili na 2 časti. Jedna časť bola darovaná ženám a deťom z Ukrajiny, ktoré sú ubytované v ubytovni v Lamači. Druhá časť, hlavne drogéria a hygienické potreby bola odovzdaná našej obci, ktorá pripravuje ubytovanie pre ľudí z Ukrajiny v školskej telocvični.

            Aktuálne potreby zbierky, pre ľudí, ktorí sa ubytujú v našej obci, bude Obec Šenkvice aktualizovať na svojej webovej stránke. Ďakujeme, že Vám nie je ľahostajný osud ľudí v núdzi. 

          • 8.3. Medzinárodný deň žien

          • V utorok 8.3. 2022 sa oslavoval Medzinárodný deň žien. Žiaci v 2.A však nevenovali tomuto sviatku len jeden deň, ale celý týždeň.
            Počas celého týždňa sa na hodinách matematiky, výtvarnej výchovy, slovenského jazyka a literatúry zoznámili s významnými ženami svetovej histórie i súčasnosti.
            Na hodinách matematiky  žiaci spoznali významné celosvetové i slovenské matematičky, napr. Evu Gedeonovú alebo Katherine Johnson.

            Počas hodín slovenského jazyka žiaci písali listy švédskej spisovateľke Astrid Lindgren, výskumníčke Ruth Harkness, či prvej paleontologičke Mary Anning.

            Na  hodinách čítania boli žiakom predstavnené životné príbehy, napr. indickej boxerky - Mary Kom, prvej americkej sudkyne - Ruth Bader Ginsburg, prvej pretekárky Formuly 1 - Lelly Lombardi a režisérky - Brendy Chapman.

            Výtvarná výchova sa niesla v duchu superhrdiniek ako Malala (najmladšia nositeľka Nobelovej ceny), Petra Vlhová (zlatá olympijská lyžiarka), Coco Chanel (nebojácna módna návrhárka) alebo Izabela Textorisová (prvá slovenská botanička) a omnoho, omnoho viac úžasných žien.
            Vďaka príbehom silných, inteligentných a odvážnych žien, ktoré menili pohľad spoločnosti na ich postavenie si žiaci, chlapci i dievčatá, uvedomili, že všetko o čom snívajú dokážu uskutočniť. Len stačí chcieť.
            Mgr. Katarína Bodocká

          • Biologická olympiáda

          • Dňa 18.2.2022 sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády v kategórii E - online spôsobom.

            Olympiády sa zúčastnilo 5 žiakov našej školy, z toho dve žiačky postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční 31.3.2022 opäť online spôsobom.

            Postupujúce žiačky sú Eliška Nováková a Tamara Jankovičová z 8.B za zoológiu a taktiež postupje Martin Kakalík  z 8.B za geológiu. 

            Úspešní riešitelia sú Marek Tokár z 9.B za zoológiu a Strašiftáková Natália z 8.B rovnako za zoológiu. 

            Postupujúcim žiakom držíme palce v okresnom kole. 

          • Zbierka

          • Vážení rodičia,

            asi nikto z nás nečakal, že po vyčerpávajúcom pandemickom období, nás bude čakať ďalšia zaťažkávajúca skúška v podobe vojny u našich susedov. Po prvotnom šoku, že k takejto udalosti naozaj prišlo, sme už niekoľko dní svedkami ničivých záberov ukrajinských miest a obcí a utrpenia jej obyvateľstva. Tak ako sa vojna na Ukrajine stala prostredníctvom správ, súčasťou našich domácností, stala sa aj témou, ktorej sa ani v škole nemôžeme a nechceme vyhýbať. Slovenskom sa šíri vlna solidarity, ku ktorej sa chceme pripojiť aj my.

            V tejto súvislosti sa obraciame aj na Vás – rodičov s prosbou o zbierku trvanlivých potravín a drogérie /hygienické potreby, kozmetiku, čistiace prostriedky, pracie prášky.../ Zbierka by putovala konkrétnym 70tim ženám a deťom z Ukrajiny, ktoré náš sused – obyvateľ Šenkvíc, ubytoval v ubytovni v bratislavskom Lamači.

            Zbierka by trvala od 11.3.2022 do 18.3.2022. Tovar môžete priniesť v čase od 7:30 hod. do 8:00 hod., alebo v čase od 14:00 hod. do 15:00 hod. a odovzdať ho pri vstupe do budovy školy.   

            V mene týchto žien a detí Vám ďakujeme za spoluprácu.

          • Geografická olympiáda

          •  

            Dňa 17.2.2022 sa uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády online spôsobom. Olympiády sa zúčastnilo 8 žiakov našej školy, z toho všetci boli úspešnými riešiteľmi a srdečne im gratulujeme.

            Špeciálne chceme pogratulovať Andrejovi Skybovi z 5.B triedy, ktorý obsadil krásne 1.miesto.
            Kategória E – Darinka Skybová (7.miesto), Martin Kakalík (25. miesto)
            Kategória F – Samuel Nemčovič (12. miesto), Gabriel Mikulášik (17. miesto), Anna Tomášová (22. miesto)
            Kategória G – Andrej Skyba (1.miesto, 97 bodov), Kryštof Kuchta (5.miesto), Barbora Červenková (10.miesto)